Column

Blijkbaar is niet iedere misstand ons even ernstig

Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

Er was eens... een tragische dag, waarop een ­docent van de islamitische basisschool El-­Chayder in Amsteldam werd verdacht van seksueel misbruik. Omdat de school geen aangifte tegen de leraar deed, kon de Amsteldammer van Marokkaanse afkomst ongehinderd naar het land van zijn ouders vliegen.

Ouders van de slachtoffertjes gaven interviews in diverse kranten. Duidelijk werd dat de vicevoorzitter van het schoolbestuur hen had ontmoedigd om aangifte te doen, omdat dit haram zou zijn. Volgens de schoolbestuurder, tevens een bekend imam, had hij volgens alle geldende protocollen gehandeld.

Dan ontstaat er grote maatschappelijke ophef over de situatie op de school. De fractievoorzitters in de Amsteldamse gemeenteraad vragen unaniem een spoeddebat aan over de kwestie. Ze spreken hun afschuw uit over de zaak en willen voor het debat een brief en een feitenrelaas zien over de bemoeienis van de gemeente bij de school.

Ernstige raadsleden verdringen zich bij de interruptiemicrofoon. Een kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie maakt gebruik van haar recht op inspreken en fulmineert in de raadzaal tegen de imam en de 'slappe Amsteldamse hap'. De VVD wil via lok­ouders onderzoeken of er op de school meer gebeurt dat het daglicht niet kan verdragen.

GroenLinks en SP eisen dat het Amsteldamse stadsbestuur een boze brief naar de minister van Onderwijs van het koninkrijk stuurt met het klemmende verzoek om de imam aan te pakken.

Zelf stelt de wethouder voor om preventief een toezichthouder op de school aan te stellen, een populaire jongerenimam, die het schoolbestuur ongevraagd van advies kan voorzien. Zolang de school dat weigert, wil de wethouder eigenlijk geen lokalen beschikbaar stellen aan El-Chayder, een school waar meisjes en jongens gescheiden gymlessen krijgen en jongens dagelijks enkele uren de koran reciteren.

"Ik denk echt dat het beter is voor kinderen om hun identiteit te vormen in een context die niet volledig is afgezonderd van de rest van Amsteldam," zegt de wethouder bezorgd in dagblad De Parel.

De gemeente stapt naar de rechter, het hof, en uiteindelijk de Raad van State in een poging om de imam uit het schoolbestuur van El-Chayder te krijgen. De poging faalt, maar de wethouder in kwestie oogst veel lof voor de aanpak.

Alle instrumenten uit het gemeentelijke arsenaal worden uit de kast getrokken om de kinderen op de als zwak beoordeelde school zo goed mogelijk te beschermen tegen hun eigen schoolbestuur.

Tragisch dieptepunt van de ophef is de komst van een paar extreemrechtse activisten, die op de eerste dag na de vakantie een spandoek ophangen aan de gevel van de El-Chayder. "Pedo-imam moet het land uit!"

We sluiten het boek Amsteldam en gaan naar Amsterdam, vandaag de dag. El-Chayder is een verzonnen naam en ook de ophef rond de affaire is fictief. Op de joods-orthodoxe school Cheider in Buitenveldert daarentegen is wel een misbruikzaak gaande, met bestuursleden die daar een omstreden rol in hebben.

Maar in de Stopera blijft het stil.

Des te drukker maken veel politici zich over het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Ook een orthodoxe school, met een zeer omstreden bestuur, maar wel zeer fel bestreden door het stadhuis. Terwijl er hier van seksueel misbruik geen sprake is.

De PvdA is de afgelopen jaren de enige partij geweest die zich consequent druk maakte om Amsterdamse jongens en meisjes op zowel Cheider, als het Haga.

Voormalig onderwijswethouder Pieter Hilhorst bond met allebei de scholen de strijd aan, PvdA-raadslid Marjolein Moorman deed vanuit de gemeenteraad hetzelfde, uit zorg om de leerlingen.

Massale verontwaardiging zoals die de kop op stak rond het Haga is tot op heden uitgebleven rond het Cheider. Blijkbaar omdat niet iedere misstand ons even ernstig is.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden