Plus

Blijdschap bij GroenLinks, maar 'zorgen' over Forum

Ja er is winst, volgens de exitpoll een verdubbeling in de Eerste Kamer zelfs, maar er is ook teleurstelling. De verkiezingen waren volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver een duel tussen zijn partij en Forum voor Democratie. Die strijd heeft Forum gewonnen.

Jesse Klaver van GroenLinks tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en WaterschapsverkiezingenBeeld ANP

Partijleider Jesse Klaver heeft zijn zin over de grote winnaar van de verkiezingen - Forum voor Democratie - nog niet afgemaakt of de GroenLinksers willen al een boegeroep aanheffen. "Nee, nee, nee", zegt partijleider Jesse Klaver gedecideerd, die rond 23:45 uur het podium beklimt. "Geen sprake van. Geen geboe. In een gezonde democratie past het om iedere winnaar te feliciteren.''

Ook GroenLinks wint fors, volgens de exitpoll verdubbelt de partij in de Eerste Kamer van vier naar acht zetels. In Amsterdam is de partij zelfs de grootste.

"Er breekt een nieuwe lente aan", jubelt Klaver. "Wij wilden de sleutel in handen krijgen en het heeft er alle schijn van dat dat gebeurt. Wij gaan Mark Rutte aan zijn beloftes houden.'' Klaver doelt op de CO2-belasting voor vervuilende bedrijven die hij vorige week aankondigde.

Zorgen
Ook volgens Eerste Kamer-lijsttrekker Paul Rosenmöller - die Forum eerder op de avond al feliciteerde, ondanks 'zorgen' over diens winst - kan Rutte III niet om GroenLinks heen. "De coalitie is zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. Het kabinet heeft ons nodig als ze de klimaatmaatregelen waar willen maken.''

Maar GroenLinks is niet de enige optie. Als de coalitie steun van links wil, kan het óók naar de PvdA - gepeild op 7 zetels - kijken. In ieder geval CDA-leider Sybrand Buma zal liever zaken doen met de partij van Lodewijk Asscher dan met Klaver.

Maar de coalitie kan óók naar rechts kijken, naar Forum voor Democratie. De partij is de grote winnaar van de avond. De Groenlinksers die zijn samengekomen in de Utrechtse uitspanning Winkel van Sinkel zijn er een beetje van slag van.

Zeker, er is blijdschap. De partij wint fors bij verkiezingen, voor de derde keer op rij. Maar ze hebben ook de exitpolls van Forum gezien. De partij, de tegenpool van GroenLinks, glorieert.

Flabbergasted
Kamerlid Nevin Özütok is 'een beetje flabbergasted'. "Maar dit is democratie, er was een duidelijke keuze en de kiezer heeft gesproken.'' Ook de nummer 2 van GroenLinks, Kamerlid Kathalijne Buitenweg, verwisselde eerder op de avond een tevreden glimlach voor een grimas toen ze de exitpoll van de provincie Noord-Brabant zag.

"Ik ben natuurlijk heel erg tevreden over de winst die we lijken te behalen'', zei Buitenweg. "Maar iedereen heeft het ook over Forum. Inhoudelijk is er een wereld van verschil. Wij hebben een campagne van hoop gevoerd. Wij willen mensen samenbrengen, zij willen mensen uit elkaar halen. Wij willen het klimaat aanpakken, zij willen het klimaat ontkennen.''

Niet waargemaakt
Partijleider Klaver zei vorige week dat het een tweestrijd zou worden tussen zijn partij en de partij van Thierry Baudet. Als de peilingen kloppen, heeft Baudet meer aantrekkingskracht gehad op de kiezers dan Klaver. Ook de records die Klaver op het partijcongres vorige maand beloofde te verbeteren, worden niet waargemaakt.

De gepeilde verdubbeling van GroenLinks in de senaat is een evenaring van het record uit 1998, toen onder leiding van toenmalig partijleider Rosenmöller acht zetels werden behaald. Als Eerste Kamer-lijsttrekker verbetert Rosenmöller zijn eigen record niet.

Aanslag
Meerdere GroenLinks-kopstukken memoreerden de aanslag van maandag in Utrecht. Buitenweg stelt dat die 'wel een effect heeft gehad' op de verkiezingsuitslag. Volgens Kamerlid Lisa Westerveld hebben Forum voor Democratie en de PVV daarvan 'op een vervelende manier proberen te profiteren'. Vanwege die aanslag begon de uitslagenavond van GroenLinks, die in de getroffen stad samenkwam, met een minuut stilte.

Eerder op de avond had campagneleider Wijnand Duyvendak al gezegd dat hij vanwege de gebeurtenissen van maandag geen voorspelling durfde te doen voor de kansen voor zijn partij. "Veel hangt af van de opkomst.'' Die lijkt hoger te zijn dan vier jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden