Blijdorp niet vervolgd

UPDATE: DEN HAAG - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt niet vervolgd voor de uitbraak van gorilla Bokito in 2007. Dat maakte het Gerechtshof in Den Haag dinsdag bekend.Een gezin dat op dat moment in Blijdorp was, had de dierentuin aangeklaagd voor nalatigheid.

Volgens de familie heeft de diergaarde te weinig gedaan om een uitbraak van een gevaarlijk dier te voorkomen. De Rotterdammers wilden dat een dergelijk incident nooit meer voorkomt. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot in juli Blijdorp niet strafrechtelijke te vervolgen. Het gezin was tegen deze beslissing bij het gerechtshof in Den Haag in beroep gegaan. Het hof onderschrijft het oordeel van het OM en stelt daarbij dat Blijdorp al diverse maatregelen heeft genomen om een nieuwe uitbraak van een gorilla te voorkomen.

Het OM oordeelde dat het niet aannemelijk was dat een gorilla in het water zou gaan of over een sloot zou springen. Uit onderzoek van de politie en advies van deskundigen was gebleken dat Blijdorp aan de vergunning van het ministerie van Landbouw (LNV) en aan alle wettelijke verplichtingen voldeed.

Volgens het OM in Rotterdam was de uitbraak van Bokito mede veroorzaakt door gedrag van bezoekers die hierop door medewerkers en een vrijwilliger zijn aangesproken. Andere bezoekers hadden de weken voor het incident signalen afgegeven dat Bokito gefrustreerd was.

''Blijdorp is daar kennelijk niet adequaat mee omgegaan'', stelde de raadsman van het gezin, Frank van Ardenne. Uit het dossier zou namelijk niet blijken welke maatregelen de dierentuin heeft genomen om een uitbraak te voorkomen. (ANP) (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden