Blijdorp aansprakelijk voor letsel door uitbraak Bokito

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp is aansprakelijk voor het letsel dat gorilla Bokito op 18 mei bij zijn ontsnapping aan een vrouw toebracht.De verzekeraar van de Rotterdamse dierentuin heeft dat bepaald, zo liet een woordvoerster van de diergaarde dinsdag weten. Direct na zijn ontsnapping sleurde Bokito een 57-jarige vrouw mee en verwondde haar ernstig.

Het slachtoffer, de Zoetermeerse Yvonne de Horde, heeft de dierentuin eerder aansprakelijk gesteld. De erkenning van de aansprakelijkheid betekent dat de vrouw in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Hoe hoog die zal zijn, kan de Rotterdamse letselschadeadvocaat Maarten Tromp nog niet zeggen. Dat zal mede afhangen van het genezingsproces en de blijvende medische en psychische schade.

De vrouw had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. Ook psychisch heeft ze een flinke klap opgelopen. Bovendien was zij in de media het gesprek van de dag.

Ook een andere vrouw die haar heup brak door toedoen van Bokito kan op een schadevergoeding rekenen. Eerder werd al bekend dat de dierentuin van andere mensen die bijvoorbeeld tassen en portemonnees kwijt zijn, de schade vergoedt.

Wat met de aangifte van een gezin uit Rotterdam tegen Diergaarde Blijdorp gaat gebeuren is nog onduidelijk. In tegenstelling tot de letselschadezaken dringt dit gezin aan op een strafrechtelijke vervolging. De leden van het gezin vinden het uitbreken van Bokito een zo ingrijpende gebeurtenis dat het strafrechtelijk onderzocht zou moeten worden. Ze verwijten Blijdorp nalatigheid.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of er een justitieel-strafrechtelijk volgt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden