Blijburg vreest eind na dit seizoen

AMSTERDAM - Als de gemeente niet snel actie onderneemt, dan is het na de zomer gedaan met het populaire stadsstrand Blijburg, zegt exploitant Stanja van Mierlo. ''Als het eenmaal weg is, krijg je dit nooit meer terug.''Op de huidige plek op het Haveneiland-Oost is vanaf volgend voorjaar geen plek meer voor de strandtent. Dat geldt overigens voor ieder stukje grond op de bestaande eilanden van IJburg: elke vierkante meter heeft al een bestemming gekregen. Dat betekent dat de nieuwbouw Blijburg van het Haveneiland-Oost af drukt. Igor Roovers van projectbureau IJburg: ''Dat is vervelend voor de onderneemster, maar dat is een beetje inherent aan de plek en de functie van Blijburg.''

Van Mierlo heeft geen zicht op een nieuwe plek. Dat komt door de aanpassingen in de plannen voor de aanleg van de resterende eilanden van IJburg. Over een jaar wil de gemeente daar eindelijk mee beginnen. Eind 2004 wees de Raad van State de plannen voor de tweede fase van IJburg af omdat de eilanden in een deel van beschermd natuurgebied in het IJmeer zouden komen liggen.

Om de stadsuitbreiding te redden en een tweede afwijzing te voorkomen, paste de gemeente de plannen aan en besloot een groot strand op het toekomstige Strandeiland tot rustgebied te bestemmen. Het was juist de bedoeling dat daar Blijburg een definitieve plaats zou krijgen, maar horeca op die plek is nu uitgesloten.

Voor de komende jaren zou Blijburg na een korte tussenperiode opnieuw tijdelijk als pioniersbolwerk op het vers opgespoten Centrumeiland kunnen komen. Volgens Roovers is dat eigenlijk geen optie. ''Het zou betekenen dat we op een eiland waar gebouwd wordt, moeten zorgen voor allerlei faciliteiten zoals water, elektriciteit en een weg, noem maar op. De bouw van de nieuwe woningen, waaraan grote behoefte bestaat, zou daardoor vertraagd worden.'' Roovers denkt dat Blijburg op termijn wel naar een van de binnenhavens van een van de nieuwe eilanden kan verhuizen, maar dan moet Van Mierlo enkele jaren zien te overbruggen.

De onderneemster begrijpt niet waarom de gemeente niet meer moeite doet om Blijburg op korte termijn een plek te geven. ''Ik vind dat we recht hebben op een goede plek op IJburg. Het is meer dan een strandtent, we bieden cultuur en een ontmoetingsplek voor IJburgers en mensen van ver buiten IJburg. Het is heel vreemd dat de gemeente in de afgelopen twee jaar niet heeft nagedacht over een nieuwe locatie.''

Ze zegt dat haar beloofd is dat Blijburg met de aanleg van de eilanden mee zou schuiven, wat Roovers overigens ontkent.

Een paar jaar geleden leek het doek al eens te vallen, maar na een heus volksoproer kreeg Van Mierlo het voor elkaar dat ze haar onderneming twee jaar langer voort kon zetten.

Om met haar succesvolle strandtent enkele honderden meters verderop door te kunnen gaan, moest ze wel enkele tonnen investeren. ''Projectontwikkelaars hebben hier miljoenen verdiend, maar wij zitten straks met lege handen. Dat is zuur, want wij zitten vanaf het begin op IJburg en wij hebben de wijk bekend gemaakt.''

Van Mierlo vindt het op z'n zachtst gezegd ook vreemd dat haar niet de plek is aangeboden waar horecagelegenheid Kaap Kot zich zal vestigen. Dat moest eind 2006 vertrekken van het Zeeburgereiland, maar krijgt een nieuwe locatie bij de jachthaven op het Haveneiland, uitgerekend de plek waar Blijburg in 2003 begon.

www.blijburg.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden