Bleker zet plannen Hedwigepolder door

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) piekert er niet over om zijn plannen voor natuurherstel bij de Westerschelde te herzien. Bleker gaf vandaag in de Tweede Kamer aan dat hij vertrouwen heeft in de ingezette koers waarbij de Zeeuwse Hedwigepolder niet wordt ontpolderd.

null Beeld anp
Beeld anp

De bewindsman noemde de brief van de Europese Commissie over het plan een 'pittige, kritische brief, die ook is tegengevallen'. Maar de brief past volgens hem ook in het overleg dat gaande is met de commissie.

De Europese Commissie stuurde Bleker vorige week een brief om twijfels te uiten over de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Brussel blijft kritisch over de manier waarop het ministerie de natuurschade van het plan wil compenseren.

'Twijfels wegnemen'
Een woordvoerster van de staatssecretaris zei dinsdag dat het ministerie gaat proberen 'opnieuw en beter' de twijfels bij de commissie weg te nemen. 'Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren'. Het kabinet heeft geen expliciete goedkeuring nodig van de EC voor het alternatieve plan.

D66 is blij met het signaal de Europese Commissie en de wil dat de brief van openbaar wordt. 'Het voelt als gerechtheid. Bleker wil koste wat kost die paar vierkante kilometer aardappelpolder behouden. Dat vinden wij symboolpolitiek.' Volgens D66 doet het alternatieve plan niet hetzelfde voor de natuur als de ontpoldering van de Hedwigepolder zou doen.

In september reageerde de Europese Commissie naar aanleiding van vragen van GroenLinks ook al kritisch op het plan van Bleker om andere polders onder water te zetten ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde. Toen stelde de commissie meer wetenschappelijke onderbouwing nodig te hebben. De woordvoerster zei die te gaan geven maar ook nog niet te weten of nieuw onderzoek wel nodig is.

Vogelbescherming Nederland vindt het 'schokkend brutaal' dat Bleker mogelijk opnieuw meer wetenschappelijk onderzoek wil laten doen. 'Dat leidt slechts tot nog meer onnodige vertraging', aldus de organisatie. De Vogelbescherming is blij dat de Europese Commissie de plannen van Bleker afwijst.ommissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden