Update

Bleker verbiedt vangst dioxinepaling

ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Visserij) wil het vangen van de zogeheten dioxinepaling in vervuilde rivieren verbieden. Bleker volgt een meerderheid in de Tweede Kamer die eerder al diverse keren aandrong op een vangstverbod.

Paling afkomstig uit met dioxine en dioxineactige pcb's verontreinigd water blijkt ook vervuild, maar kon tot nu toe wel te koop worden aangeboden. De vangst en verkoop van paling uit vervuilde rivieren en de Biesbosch zorgde eerder voor ophef. De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in deze paling, maar desondanks werd de vis gewoon gevangen en aangeboden voor consumptie. Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.

Bleker riep de palingvissers eerder op in december niet te vissen in de risicogebieden en ervoor te zorgen dat er deze zomer een keurmerk is dat garandeert dat paling die wordt verkocht, veilig kan worden gegeten. In zijn brief aan de Tweede Kamer meldt de bewindsman dinsdag dat de palingsector middels de Stichting Duurzame Paling Nederland (Dupan) werkt aan zo'n keurmerk dat er mogelijk al in april zou kunnen zijn. Tegelijk werkt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan een wettelijke regeling waardoor palingvissers moeten aantonen dat de in vervuilde gebieden gevangen aal voldoet aan de normen voor voedselveiligheid.

De palingvissers hebben zich volgens Bleker redelijk goed gehouden aan zijn oproep om in december in elk geval af te zien van de palingvangst in risicogebieden. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) trof slechts bij twee bedrijven levende paling aan: een keer aan boord van een schip en een keer aan wal. In beide gevallen is een boete opgelegd en de aal is in beslag genomen.

De nVWA blijft de situatie rond de vangst en verkoop van dioxinepaling de komende tijd in de gaten houden, hoewel er tot maart amper op paling wordt gevist. Bleker wil het vangstverbod regelen via de wet Dieren die dit voorjaar zou moeten worden aangenomen door de Eerste Kamer. Wanneer het vangstverbod ingaat, hangt af van wanneer het besluit in de senaat wordt genomen. Voor welke gebieden het verbod gaat gelden, is nu nog niet duidelijk. Bleker wil eerst van deskundigen horen of er wellicht nog meer wateren voor in aanmerking komen. In februari verwacht hij daar duidelijkheid over te krijgen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden