Bleker maakt per ongeluk geheim stuk over Hedwigepolder openbaar

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft vandaag per ongeluk een vertrouwelijk stuk op de website van zijn departement gepubliceerd. Het gaat om een brief van de Europese Commissie, waarin Nederland wordt gesommeerd snel aan zijn verplichtingen te voldoen voor de Zeeuwse Hedwigepolder.

Redactie
Staatssecretaris Henk Bleker. Beeld EPA
Staatssecretaris Henk Bleker.Beeld EPA

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bleker dat de toezending aan de Tweede Kamer volgens de Europese Commissie vertrouwelijk dient te geschieden en dat hij het stuk dus vertrouwelijk ter inzage zal leggen voor de Kamer. Maar het stond gewoon op internet.

Volgens een woordvoerster van Bleker ging het om een foutje. Het stuk is snel weer van de site afgehaald.

In de brief zegt de Europese Commissie dat Nederland onvoldoende maatregelen heeft genomen voor natuurherstel van de Westerschelde. Het krijgt 2 maanden de tijd om zijn leven te beteren.

Nederland beloofde eerder aan Vlaanderen de Hedwigepolder onder water te zetten om de natuurschade te compenseren die is ontstaan door het uitdiepen van de Westerschelde. Het huidige kabinet heeft geprobeerd daaronder uit te komen wegens gebrek aan steun in de Kamer en verzet in Zeeland. Maar het nieuwe kabinet van VVD en PvdA wil de Hedwigepolder alsnog ontpolderen, blijkt uit het regeerakkoord. Als dat gebeurt, wordt ook voldaan aan de EU-regels voor natuurherstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden