Update

Bleker: Inmiddels 96 bedrijven met Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus, dat bij dieren leidt tot misvormde of dode jongen, is inmiddels aangetoond op 96 boerenbedrijven. Het gaat om 3 rundvee-, 88 schapen- en 5 geitenbedrijven, schrijft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vandaag aan de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
Staatssecretaris Henk Bleker bezoekt een schapenhouder in Zwolle. © ANP Beeld
Staatssecretaris Henk Bleker bezoekt een schapenhouder in Zwolle. © ANP

Van 450 bedrijven is een melding ontvangen dat daar verschijnselen zijn geconstateerd die kunnen wijzen op besmetting met het virus. Het gezondheidsinstituut RIVM geeft op basis van de beschikbare gegevens aan dat de kans op infectie van mensen buitengewoon gering is, aldus Bleker.

Er is nu een test om bij mensen antistoffen vast te stellen en een om (delen van) het virus aan te tonen, legt de bewindsman uit. Het RIVM werkt aan een voorstel om grotere groepen mensen te testen om een indruk te krijgen of mensen bij blootstelling met het virus geïnfecteerd kunnen worden.

Volgende week komt een aantal deskundigen op humaan en veterinair gebied samen om dit plan te bespreken. In die bijeenkomst wordt ook besproken of er een (theoretisch) risico is voor de mens en welk onderzoek er nog nodig is om hierover uitsluitsel te krijgen.

Het Schmallenbergvirus wordt door muggen overgedragen. Het is vernoemd naar het Duitse stadje Schmallenberg, waar het virus voor het eerst is vastgesteld.

In Duitsland is het virus inmiddels vastgesteld bij 10 rundvee-, 317 schapen-, en 15 geitenbedrijven. In België is het op 4 rundvee- en 83 schapenbedrijven en 1 geitenbedrijf gevonden. In Frankrijk is het op 50 schapenbedrijven aangetoond en in het Verenigd Koninkrijk op 32 schapenbedrijven, 1 rundvee- en 1 geitenbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden