Update

Blauwzuurgas gemeten in rook brand Kampen

In de rookwolken van de brand bij een schroothandel in Kampen is blauwzuurgas gemeten. Het is volgens de brandweer nog niet bekend hoeveel van het giftige gas in de lucht terecht is gekomen, maar het zou om lage concentraties gaan.

Redactie
Brand bij een schroothandel in Kampen. Beeld ANP
Brand bij een schroothandel in Kampen.Beeld ANP

Blauwzuurgas of cyanide komt onder andere vrij bij de verbranding van sommige soorten plastic. Een hoge concentratie van het gas kan bij inademing snel tot de dood leiden. Een kleine hoeveelheid blauwzuurgas kan hoofdpijn, misselijkheid, jeuk en irritatie veroorzaken.

Het was vanmiddag nog niet bekend waar het gemeten blauwzuurgas bij de brand in Kampen vandaan kwam. Het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden blijft voorlopig nog gelden in Kampen. Bedrijven in een straal van 300 meter rond de brand zijn op last van de brandweer gesloten.

Brand duurt tot in avond
De brandweer verwacht dat het tot de avond gaat duren voor de brand bij schroothandel Regelink aan de Haatlandhaven is geblust. De brand werd vanochtend rond 9 uur opgemerkt en was vanmiddag rond 1 uur onder controle. Er drijven dikke rookwolken over de Overijsselse plaats.

De brandhaard zit volgens een woordvoerder van de brandweer onderin een enorme berg oude metalen. Graafmachines zijn bezig om de berg uit elkaar te trekken. Pas als dat klaar is, kan de brandweer het vuur definitief doven.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Eigenaar Harry Regelink van Regelink Schroothandel in Kampen zegt tegen RTV Oost te vermoeden dat de brand is ontstaan na de bliksem van gisteravond en vannacht.

Schadelijke stoffen
Bij het bedrijf liggen allerlei soorten afval en schroot opgeslagen. Regelink is in 2011 veroordeeld voor fraude met de opslag van chemisch afval.

De gemeente Kampen heeft een telefoonnummer (038 - 3392718) opengesteld voor vragen over de brand en de gevolgen daarvan. Burgemeester Bor Koelewijn, die een afspraak buiten Kampen had, komt terug naar zijn gemeente. Hij is voorzitter van het crisisteam dat is ingesteld. Veiligheidsregio IJsselland heeft de brand geclassificeerd als Grip 3.

null Beeld Twitter/Gerwen/@Sjoemie72
Beeld Twitter/Gerwen/@Sjoemie72

Scholen

Scholen in en rond Kampen nemen verschillende maatregelen nu brandweer en gemeente iedereen dringend adviseren binnen te blijven. Pieter Zandt Scholengemeenschap houdt de circa 2000 leerlingen binnen. Ook leerlingen die geen les meer hebben, moeten op school blijven, zei een zegsvrouw. Het Almere College en het Ichthus College in Kampen hebben de leerlingen na de ochtendpauze haar huis gestuurd. Hun gezamenlijke schoolgebouw staat aan de rand van het bedrijventerrein waar de brand woedt.

'We hebben de leerlingen eerst binnengehouden, maar er ontstond een flinke stank in het gebouw door de rook', zei een woordvoerder. Tussen de 400 en 500 leerlingen hebben vrij gekregen.

Veel ouders van basisscholieren in Kampen hebben de gemeente gebeld of zij hun kinderen konden ophalen voor de vrije woensdagmiddag. Het advies is om de kinderen zoveel mogelijk met de auto te halen en zeker niet door de rook te gaan fietsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden