Blauwe Moskee doet voorlopig deur op slot tijdens gebed

De Blauwe Moskee in Nieuw-West heeft besloten voorlopig de deur te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten en camera's op te hangen.

ANP
Camera's worden opgehangen bij De Blauwe Moskee Beeld Het Parool
Camera's worden opgehangen bij De Blauwe MoskeeBeeld Het Parool

Dat moet voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen. Naast de Amsterdamse moskee, sluiten ook de As-Soennah Moskee in Den Haag, de Essalammoskee in Rotterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht de deuren voortaan.

De moskeeën doen dit omdat ze zich ernstige zorgen maken over de veiligheid van de bezoekers na de bloedige aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel, omdat de gebedshuizen juist altijd open willen staan voor iedereen.

Beveiligers
De moskeebesturen hebben maandag gezamenlijk spoedberaad gevoerd, waarop ze tot de veiligheidsmaatregel hebben besloten. De Blauwe Moskee hangt verder maandag camera's op, liet de zegsman weten. Ook werden al eerder bij diverse gebedshuizen beveiligers ingezet.

"Genadeloze daden zoals in Quebec dragen bij aan de toenemende moslimhaat wereldwijd," zeggen ze in een verklaring. "Wij voelen ons genoodzaakt om onze moskeeën in Nederland tijdens het gebed te sluiten. De moskee is een open gebouw dat een ieder op elk moment van de dag kan betreden en zijn/haar rust moet kunnen vinden. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat wij deze rigoureuze veiligheidsmaatregel moeten nemen."

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak maandag al zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van Nederlandse moskeeën.

'Laffe terreur'
Ook elders in de wereld volgden veiligheidsmaatregelen. Zo voerde de politie van New York extra patrouilles uit bij moskeeën en andere gebedshuizen. Burgemeester Bill de Blasio liet moslims in New York weten dat de stad hen zal beschermen.

Premier Mark Rutte reageerde vol afschuw op de aanslag en sprak van "laffe terreur''. "Canada is een land van vrijheden voor iedereen, van alle gezindten, net als Nederland. Een moorddadige aanslag als deze moet ons alleen maar sterken in de bescherming en verdediging van die vrijheden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden