Blauwe envelop Belastingdienst gaat verdwijnen

De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post. Als het aan staatssecretaris van Financiën Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en zijn de brieven straks verleden tijd.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

De Belastingdienst verstuurt jaarlijks zo'n 160 miljoen brieven. Door een wetswijziging kan het aantal brieven omlaag met tientallen miljoenen per jaar, meldde het ministerie van Financiën vandaag.

Digitale postbus
De wet vereist dat alle officiële beschikkingen, bijvoorbeeld over toeslagen, op papier staan. Weekers wil nog dit jaar een wetswijziging aan de Tweede Kamer voorleggen die mogelijk maakt dat de Belastingdienst officiële berichten ook via internet kan gaan versturen. Via een digitale postbus kunnen particulieren en bedrijven dan hun beschikkingen ophalen.

Financiën noemt de toeslagen als voorbeeld. Bij iedere wijziging krijgt de betrokkene nu nog een brief thuisgestuurd, ook al is alle informatie via internet op te vragen. Dat kan best digitaal, vindt de staatssecretaris. Het ministerie garandeert overigens wel dat mensen die geen computer hebben of er moeite mee hebben, nog steeds hulp zullen krijgen bij hun aangifte.

Besparing
Als het aantal brieven in eerste instantie met 50 miljoen omlaag kan, levert dat volgens berekeningen van het ministerie een besparing op van 95 miljoen euro. Dat komt mooi uit, want de Belastingdienst moet de komende jaren 395 miljoen euro bezuinigen en dat bedrag is met andere plannen nog niet gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden