Blauwdrukken 3D-wapen offline gehaald op last van Defensie

De blauwdrukken van het eerste 3D-pistool 'de Liberator' zijn op last van het Amerikaanse ministerie van Defensie offline gehaald. Dit meldt Forbes.

Heleen van Lier
Cody Wilson schiet voor de eerste keer met de Liberator. Beeld Defense Distributed
Cody Wilson schiet voor de eerste keer met de Liberator.Beeld Defense Distributed

Cody Wilson van Defense Distributed, het bedrijf achter het omstreden project, kreeg donderdag een brief waarin stond dat hij de ontwerpen voor het wapen en 9 andere ontwerpen voor onderdelen van wapens van de website moest verwijderen. Deze week publiceerde het bedrijf de blauwdruk voor het wapen, waarmee iedereen met een eigen wapen zou kunnen printen met een consumenten-3D-printer. De ontwerpen werden al 100.000 keer gedownload van de site van Defense Distributed.

Het ministerie onderzoekt of het publiceren van de blauwdrukken in strijd is met wetgeving voor export van wapens, International Traffic in Arms Regulations (ITAR), de belangrijkste wapenexport-wetgeving van de Verenigde Staten voor de controle van verkoop, productie en distributie van wapentechnologie en defensie-producten.

Door de blauwdrukken op internet te zetten, waardoor mensen deze overal ter wereld kunnen downloaden, heeft het bedrijf misschien de regels voor export geschonden, zo schrijft het ministerie. 'Hierom moeten alle gegevens direct worden verwijderd'.

MEGA
De sommering betekent niet dat de ontwerpen nergens meer te downloaden zijn. De bestanden zijn inmiddels ook op andere sites die niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen beschikbaar gesteld. De bestanden zijn onder ander opgedoken op MEGA, de bestanden-deelsite van Kim Dotcom. Deze in Nieuw-Zeeland gevestigde Duitser ligt met de Amerikaanse overheid in de clinch over zijn vermeende piraterij-praktijken. In het verleden heeft Dotcom zich niet bepaald welwillend getoond om zich te schikken naar Amerikaanse wetgeving.

Vorig weekeinde werd de zogenoemde Liberator succesvol afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas. Een van de leden zei dat ze 'niet hadden verwacht dat de downloads zo'n vaart zouden lopen'. De blauwdrukken werden het meest van internet gehaald in Spanje en in de Verenigde Staten.

Verkoop
Het wapen bestaat uit 15 afzonderlijke plastic onderdelen, die na het printen in elkaar worden gezet. Alleen de slagpin en de kogels zijn niet van plastic. In de Verenigde Staten mag iedereen een wapen voor eigen gebruik maken. Het printen van 3D-wapens is in de VS niet verboden en het bezit ervan ook niet. Wapens produceren voor de verkoop kan alleen met een vergunning van het Amerikaanse bureau voor Alcohol, Tabac, Wapens en Explosieven (ATF). Cody Wilson heeft zo'n vergunning.

Er bestaat veel controverse over het wapen omdat het moeilijk te detecteren is voor metaaldetectors en voor scanapparaten op vliegvelden. Het 3D-wapen van Defense Distributed kan gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en de onderdelen zijn afzonderlijk niet te herkennen als delen van een wapen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden verstopt in de handbagage.

Volgens het hoofd van Defense Distributed, de 25-jarige student rechten Cody Wilson aan de Universiteit van Texas, draait het zelf printen van vuurwapens om vrijheid. Het doel van de groep was niet zozeer om een wapen te maken dat door een metaaldector komt.

De Liberator. Beeld EPA
De Liberator.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden