Blauwalg op tijd weg voor City Swim?

Tijdens de City Swim die op 9 september plaatsvindt zwemmen er weer duizenden mensen door de Amsterdamse grachten voor het goede doel. Door de hoge temperatuur van het water is blauwalg nog steeds aanwezig in de Amsterdamse wateren. Is de bacterie op tijd weg als het evenement van start gaat?

De Amsterdam City Swim in 2017. Beeld anp
De Amsterdam City Swim in 2017.Beeld anp

Inmiddels staat de teller op 2.459 deelnemers die op 9 september samen het Amsterdamse water induiken tijdens de zevende editie van de City Swim om met een sportieve prestatie een steentje bij te dragen aan Stichting ALS Nederland, de stichting die zich inzet voor de dodelijke zenuw- en spierziekte.

Temperatuur
De route van de Amsterdam City Swim is in samenwerking met Waternet bepaald en gaat door de grachten van de binnenstad. Maar door de hoge temperatuur van het water is blauwalg nog steeds niet verdwenen op plekken waar de route van de City Swim staat gepland. "Het water in Amsterdam is momenteel 22 graden. De luchttemperatuur mag dan afgekoeld zijn, water heeft daar meer tijd voor nodig," meldt een woordvoerder van Waternet, dat in opdracht van Amsterdam City Swim de waterkwaliteit test.

"Ook zorgt de minimale hoeveelheid neerslag dat de doorstroming onvoldoende is. Het water staat nog vrijwel stil", vervolgt de woordvoerder. "Deze factoren zijn perfecte omstandigheden voor blauwalg."

Joost 't Hooft vertelt namens het bestuur van de City Swim dat "het natuurlijk een beetje een aparte zomer is betreft blauwalg in Amsterdamse wateren". De Amsterdamse wateren worden pas blauwalg-vrij als de temperatuur van het water daalt en het water weer goed door gaat stromen.

Worst case scenario
Het duurt nog even voordat de City Swim begint en met de dalende temperaturen van de komende dagen in het vooruitzicht kan de kwaliteit van het water over een week al verbeterd zijn. Maar stel dat de bacterie niet verdwenen is tegen die tijd?

"Wij hebben dagelijks contact met Waternet en bekijken samen de situatie constant," zegt 't Hooft. Niks is zo veranderlijk als het weer, maar we houden rekening met alle scenario's," vertelt het bestuurslid namens City Swim. "Vorige week maandag is er bijvoorbeeld een zwemtraining afgezegd, het regende en er zat te veel blauwalg."

'T Hooft, die bij City Swim over de portefeuille gezondheid gaat, laat weten dat de gezondheid van de zwemmers voorop staat en dat de organisatie geen risico's wil nemen. "Het welzijn van de zwemmers is het belangrijkst voor ons. Het zou verschrikkelijk zijn om het evenement te moeten cancelen als de bacterie niet verdwijnt, maar de gezondheid van de deelnemers staat voorop."

Alternatieven
De locaties waar blauwalg zit kunnen ook constant veranderen. "Een alternatief kan zijn dat we de route aanpassen of inkorten. Een deel van de route gaat langs de Hermitage, door de Amstel en onder de Magere Brug door. We zouden ervoor kunnen kiezen dat deel over te slaan of op een andere plek te starten. Maar niks is nog met zekerheid te zeggen. We blijven het van dag tot dag bekijken."

Drie jaar geleden verliep het zwemevenement ook niet zonder slag of stoot. In 2015 werd maar liefst 31 procent van de zwemmers ziek. Dat was te wijten aan het slechte weer. Door de hevige regenval liepen riolen over en kwamen menselijke uitwerpselen en urine van bijvoorbeeld ratten in het grachtenwater terecht.

Zwemmen in natuurwater? Controleer op zwemwater.nl of er blauwalg is geconstateerd.

Opbrengst 2017

In totaal werd er vorig jaar €1.804.451,66 opgehaald

Hoe gevaarlijk is blauwalg?

Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalg. Zij krijgen de bacterie bijvoorbeeld binnen als ze hun vacht likken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden