Blauwalg in zwemwater: hoe gevaarlijk is dat?

Op een aantal zwemplekken in Amsterdam is blauwalg geconstateerd. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Corrie Gerritsma
Door blauwalg in het zwemwater kunnen mensen ziek worden Beeld ANP
Door blauwalg in het zwemwater kunnen mensen ziek wordenBeeld ANP

1. Wat is blauwalg?
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is blauwalg geen alg of wier, maar een bacterie. Een andere naam hiervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warmer is dan 20 graden kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken.

Als er veel blauwalgen zijn, kunnen ze een groene drijflaag op het water vormen. Als de onderkant van die drijflaag afsterft, komen er gifstoffen in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken overigens gifstoffen aan.

Blauwalg kan ook voorkomen in brak en zout water, maar de kans daarop is klein. Doordat zeewater een lagere temperatuur heeft en continu in beweging is, komt daar geen extreme blauwalggroei voor.

2. Hoe weet je of er blauwalg in het water zit?
Je kunt blauwalg in lage concentraties niet met het blote oog zien. Probeer lauw en stilstaand water te vermijden. Zwem niet in water waarin dode vogels of vissen drijven, en ga het water ook niet in als het een vreemde kleur heeft, water dat stinkt of waarop een laag algenbrij drijft.

Op officiële zwemlocaties wordt de waterkwaliteit gecontroleerd door de gemeente. Zodra er blauwalg wordt gevonden, worden er waarschuwingsborden geplaatst.

Spoel jezelf na het zwemmen in natuurwater af onder de douche.

3. Wat kun je van blauwalg krijgen?
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalg. Zij krijgen de bacterie bijvoorbeeld binnen als ze hun vacht likken.

4. Hoe ziek word je van blauwalg?
Dat hangt helemaal van de soort en concentratie blauwalg in het water af en hoeveel water iemand binnenkrijgt. Hoe vaak mensen ziek worden van blauwalg is niet bekend. Kinderen zijn kwetsbaarder en krijgen doorgaans meer water binnen tijdens het spelen.

Sommige blauwalgsoorten maken gevaarlijke gifstoffen aan waar mensen erg ziek van kunnen worden, en bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen veroorzaken. Deze soort komen gelukkig minder vaak voor. Mensen die na het zwemmen snel ziek worden, moeten medische hulp inroepen.

5. Is er iets te doen tegen blauwalg?
Zorgen dat er zo min mogelijk voedingsstoffen in het water terechtkomen, maar dat is ingewikkeld. In de Sloterplas, waar het dit jaar ook weer raak is, is de waterkwaliteit onder andere door de komst van quaggamossel sterk verbeterd. Er wordt geëxperimenteerd met mosselbedden onder water. In de buurt van die mosselbedden is het water helderder.

Zwemmen in natuurwater? Controleer op zwemwater.nl of er blauwalg is geconstateerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden