Update

Blatter en Platini voor acht jaar geschorst

Sepp Blatter en Michel Platini zijn door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar geschorst. Ze krijgen de straf opgelegd vanwege de betrokkenheid bij de smeergeldaffaire binnen de werelvoetbalbond. Ze mogen geen enkele activiteit in het voetbal doen. De schorsing gaat onmiddellijk in.

null Beeld afp
Beeld afp

De ethische commissie schorst de voetbalbazen vanwege een schimmige betaling uit 2011. Blatter maakte toen 1,8 miljoen euro over naar Platini. Het duo hield vol dat Platini het geld kreeg voor diensten geleverd tussen 1999 en 2002. Maar de ethische commissie vindt dat er 'geen wettige grond was' voor de betaling en Blatter kon hen 'niet in een geschreven statement, of in een persoonlijk verhoor' overtuigen dat de betaling wel legaal was. Platini liet het verhoor door de ethische commissie aan zich voorbijgaan en heeft alleen verklaard dat er sprake was van een mondeling akkoord.

Corruptie
De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden 'geen blijk hebben gegeven van ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt'.

De betaling werd gedaan op een pikant moment. Blatter streed in 2011 om het voorzitterschap van de FIFA met Mohamed bin Hammam. Beiden werden beschuldigd van corruptie, maar alleen Bin Hammam werd geschorst.

Beiden werden ook beboet. Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. Blatter is vertrekkend voorzitter van de FIFA. UEFA-voorzitter Platini hoopte hem op te volgen. Beiden waren al voorlopig geschorst op verdenking van corruptie.

Blatter's rechterhand Jérôme Valcke is ook al geschorst, enkele vicepresidenten zijn opgepakt omdat ze verdachten zijn in een Amerikaans onderzoek naar corruptie bij de FIFA. Slechts drie van de zeven vicepresidenten hebben een 'schone reputatie'. Doordat Blatter nu uit beeld is, zal Kameroener Issa Hayatou de FIFA vermoedelijk leiden tot de verkiezingen van februari.

Beroep
Sepp Blatter gaat zijn schorsing van acht jaar aanvechten bij sporttribunaal CAS. De gevallen FIFA-president kondigde eerder al aan dat hij in beroep gaat als de ethische commissie van de wereldvoetbalbond hem een straf op zou leggen.

Anderzijds kondigde Blatter eerder ook aan dat hij zijn voorlopige schorsing gedurende het onderzoek naar de betaling zou aanvechten bij het CAS, maar dat heeft hij nooit gedaan.

Tijdlijn FIFA

Voor de wereldvoetbalbond FIFA stond 2015 in het teken van de voorzittersverkiezing, maar omkoopschandalen overschaduwden die volledig. Voor voorzitter Sepp Blatter viel het doek maandag definitief. De ethische commissie van de FIFA legde hem een schorsing van acht jaar op. Ook zijn beoogde opvolger Michel Platini moet het voetbal voor acht jaar vaarwel zeggen. Een overzicht van wat dit jaar allemaal gebeurde bij de mondiale bond.

26 januari: KNVB-voorzitter Michael van Praag stelt zich onverwacht kandidaat voor het voorzitterschap.

21 mei: Van Praag en Luis Figo trekken hun kandidatuur in. De Amsterdammer schaart zich achter de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein.

27 mei: twee dagen voor het verkiezingscongres worden zeven FIFA-kopstukken in Zürich opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Zij behoren tot de veertien mannen die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Blatter blijft buiten schot.

29 mei: Blatter wordt herkozen. Zijn enige uitdager prins Ali trekt zich na de eerste stemronde terug.2 juni: Blatter kondigt tot ieders verrassing zijn vertrek aan. ,,Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig.''

20 juli: de FIFA maakt bekend dat de verkiezing voor de nieuwe voorzitter op 26 februari is.

29 juli: Michel Platini, de Franse voorzitter van de UEFA, stelt zich verkiesbaar als president voor de FIFA.

17 augustus: de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, jarenlang vicevoorzitter en bestuurslid van de FIFA, dient zich aan als tweede kandidaat. Een paar dagen na zijn kandidaatstelling wordt Chung in verband gebracht met omkoping; de ethische commissie onderzoekt de zaak.

17 september: secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, wordt op non-actief gezet vanwege illegale handel in WK-tickets.

25 september: de Zwitserse justitie start een strafrechtelijk onderzoek naar Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Platini raakt ook ernstig in opspraak. Hij zou 1,8 miljoen euro aan smeergeld van Blatter hebben ontvangen.

2 oktober: vier grote sponsors van de FIFA (Coca-Cola, McDonalds, Visa en Budweiser) eisen het onmiddellijke vertrek van Blatter. Die voelt daar echter niets voor.7 oktober: de ethische commissie van de FIFA wil Blatter voor negentig dagen schorsen. Het besluit moet nog officieel worden bekrachtigd.

8 oktober: Blatter en Platini worden beiden voor negentig dagen geschorst, net als Valcke. Presidentskandidaat Chung krijgt een schorsing van zes jaar.

28 oktober: De FIFA maakt zeven kandidaten bekend om Blatter op te volgen. Platini zit daar bij.

12 november: Platini zit niet bij de vijf overgebleven kandidaten om Blatter op te volgen als FIFA-preses.11 december: Platini krijgt nul op het rekest bij sporttribunaal CAS. Hij wilde dat het rechtsprekende orgaan zijn schorsing zou opschorten.

21 december: Blatter en Platini worden door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar uit de voetballerij verbannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden