Blanke agent VS die zwarte man neerschoot aangeklaagd

De blanke Amerikaanse agent die begin april een zwarte man doodschoot in South Carolina, is aangeklaagd voor moord. Een onderzoeksjury heeft de aanklacht tegen oud-politieman Michael Slager maandag bekrachtigd waardoor de zaak binnenkort voor de rechter komt. Dit maakte het OM bekend.

Agent Michael Slager kijkt of Walter Scott nog leeft. Beeld AP
Agent Michael Slager kijkt of Walter Scott nog leeft.Beeld AP

De dood van de 50-jarige Walter Scott beroerde de gemoederen in de VS maar ook in het buitenland hevig. Slager schoot Scott zeker acht keer in de rug in North Charleston toen de man probeerde weg te rennen. Een omstander filmde de gebeurtenis. Als Slager schuldig wordt bevonden hangt hem een straf van dertig jaar tot levenslang boven het hoofd.

In de VS leidde de schietpartij opnieuw tot een nationale discussie over veelal blanke agenten die onnodig extreem geweld gebruiken tegen zwarte verdachten. De discussie werd aangewakkerd nadat vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener in Ferguson werd doodgeschoten. Dit incident leidde in het hele land tot protesten en rellen.

De inmiddels ontslagen agent Michael Slager. Beeld reuters
De inmiddels ontslagen agent Michael Slager.Beeld reuters

Mercedes

Scott reed in zijn zwarte Mercedes toen hij door de agent werd gemaand te stoppen vanwege een kapotte achterlicht. Op de video die gemaakt werd door de camera in de politie-auto, is te zien dat beiden een beleefd gesprek hebben. Hierna loopt de agent terug naar zijn auto. Een paar minuten later, nadat de agent Scott heeft gevraagd in zijn auto te blijven, stapt de automobilist uit zijn auto.

Hierna rent hij weg. In een park komt het tot een treffen tussen beiden. Scott rent opnieuw weg, ongewapend. Hierna schiet de agent acht keer op hem waarna Scott in het gras valt. Tegen zijn advocaat zei de agent later dat hij voor zijn leven vreesde toen hij begon te schieten.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Charleston is het zeker niet zo dat een veroordeling gegarandeerd is vanwege de schokkende video. 'Waar het om gaat, is wat de personen die erbij waren gezien of gehoord hebben. En dat ze ook kunnen aantonen wat ze gezien of gehoord hebben', aldus woordvoerder Scarlett Wison.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden