Blanco cheque van 600 miljoen

AMSTERDAM - De Amerikaanse kunstkenner Nicolas Berggruen heeft gisteren van beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam een 'blanco cheque' gekregen. Hij haalde met de beursgang van zijn bedrijf Liberty International Acquisition Company (LIAC) 600 miljoen euro op.Berggreun mag het opgehaalde bedrag geheel naar eigen inzicht besteden aan de overname van nu nog onbekende bedrijven.

Liberty is een zogenoemde Special Purpose Acquisition Company (Spac). In de Verenigde Staten zijn Spacs een bekend fenomeen. Damrak maakte er vorig jaar juli voor het eerst kennis mee toen hotelier Willem-Jan van den Dijssel een soortgelijk fonds, Pehac, opende om hotels op te kopen.

Beleggers die in zee gaan met een Spac moeten een blind vertrouwen hebben in de reputatie die de manager van het fonds in het verleden heeft opgebouwd. Om die reden worden deze fondsen ook blancochequebedrijven genoemd. In de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld Tom Hicks en Ronald Perelman bekende dealmakers. Ook Nicolas Berggruen is geen onbekende op dit vlak.

Berggruen (46) is zoon en erfgenaam van de joodse kunsthandelaar Heinz Berggruen, die in de jaren dertig nazi-Duitsland ontvluchtte en zijn toevlucht zocht in de VS, waar hij een grote kunstverzameling aanlegde. Tot zijn collectie behoorden schilderijen van vermaarde meesters als Pablo Picasso en Henri Matisse.

Heinz Berggruen zag al vroeg in dat er veel geld kon worden verdiend met de handel in kunst. De waarde van zijn collectie werd bij zijn dood in 2007 geschat op 1,5 miljard euro.

Zoonlief zette in 1984 met hulp van het kapitaal van zijn vader zijn eigen bedrijf op, Berggruen Holdings. Daar bracht hij allerlei investeringen onder. Inmiddels beheert de holding volgens de eigen website meer dan een miljard dollar aan bezittingen.

Berggruen investeerde in vastgoed, obligaties, hedgefondsen en allerlei bedrijven. Daarnaast is hij nog actief in de kunst. Hij verzamelt werken van kunstenaars als Andy Warhol en Jeff Koons.

Wat de Amerikaan precies met zijn Amsterdamse filiaal beoogt, is niet duidelijk. Een Spac is een firma met één missie: bedrijven overnemen en daar geld mee verdienen.

Vaak is van tevoren niet duidelijk in welke sectoren het bedrijf kansen ziet liggen. Ook het op de Kaaiman Eilanden gevestigde Liberty heeft vooralsnog geen specifieke overnameprooi in het vizier.

Het prospectus meldt dat het fonds zich richt op het opkopen van bedrijven met een marktwaarde van één tot vier miljard euro. Verder is het de bedoeling binnen twee jaar een eerste acquisitie te doen. En daar moeten beleggers het zo'n beetje mee doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden