Black Sabbath doet wonderen voor de tuin

Een tip van de Britse tuingoeroe Chris Beardshaw voor amateurtuiniers met een hart voor rock-'n-roll en welig bloeiende planten: de muziek van Black Sabbath doet wonderen. Dat blijkt volgens Beardshaw uit een onderzoek dat hij met zijn studenten heeft uitgevoerd.

Redactie
Black Sabbath-zanger Ozzy Osbourne. Beeld getty
Black Sabbath-zanger Ozzy Osbourne.Beeld getty

Beardshaw, bekend van Gardeners' World en andere vermaarde Britse tuinierprogramma's, deed zijn relaas vrijdag op de radio. Bij het onderzoek naar de impact van muziek op planten werden inca-lelies gekweekt in vier serres. In één serre heerste stilte, in een tweede werd klassieke muziek gedraaid en in een derde muziek van Cliff Richard. De vierde serre werd volgepompt met de donderende drums en beukende riffs van de metalband Black Sabbath.

Knoppen
Beardshaw liet onder meer onderzoek verrichten naar ziektes onder de planten, de afstand tussen de knoppen en de mate waarin de planten tot bloei kwamen. Resultaat: de lelies in de stille serre groeiden heel goed. Door de geluidsgolven werden de planten in de klassieke serre iets kleiner, maar ze bloeiden beter en vertoonden minder ziektes.

Blootstelling aan War Pigs, Paranoid en andere Sabbath-klassiekers zorgde weliswaar voor de kleinste planten, maar die leverden de mooiste bloemen op en ze waren het best bestand tegen ziektes.

Sabotage
De inca-lelies in de serre van Cliff Richard haalden het einde van het experiment niet. Onduidelijk is of dat aan het zoetgevooisde stemgeluid van de zanger ligt. 'Er werd sabotage vermoed, maar dat konden we niet bewijzen', aldus Beardshaw, aangehaald in de Britse krant The Guardian.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden