Plus

Black Male Achievement schuift rolmodellen naar voren

Word later wat je wilt zijn; wetenschapper, operazanger, uroloog of iets compleet anders. Dat is de kernboodschap van de Black Male Achievers aan jonge zwarte jongens.

Steve Montroos Beeld Carly Wollaert
Steve MontroosBeeld Carly Wollaert

Het initiatief kreeg veel aandacht toen vorige week 34 succesvolle, zwarte mannen, met de meest uiteenlopende beroepen op de trappen van Eye poseerden. Die foto ging online.

En sindsdien staat de telefoon van Gershwin Bonevacia, dichter en initiatiefnemer van de Black Male Achievement, niet meer stil. Kennelijk hebben we een snaar geraakt, zegt hij.

Bonevacia vond in elk geval dat er iets aan het verkokerde beeld van de zwarte man moest gebeuren. "In de media zie je toch vaak de rapper, voetballer of comedian. Maar als er in een kunsthistoricus aan tafel zit bij een talkshow, dan is het nooit een zwarte man."

Daarom schuift Bonevacia nu ook de wiskundedocent, de accountant, de makelaar en de loodgieter in de spotlight, niet zonder toeval in de Black Achievement Month. Aanvankelijk was het plan om de Black Male Achievers in enkele bijeenkomsten - bijvoorbeeld over ondernemerschap en vaderschap - te laten spreken, maar nu komen er volgens Bonevacia ook verzoeken van scholen die de mannen uitnodigen.

"Dus we moeten maar kijken wat hier allemaal nog meer uit voort komt. Er zijn natuurlijk nog veel meer rolmodellen. De 34 mannen die we nu voor de foto hebben uitgenodigd, staan voor een heel grote groep. Wie weet gaan we volgend jaar wel met 10.000 mannen op de foto."

Steve Montroos (57)
Eigenaar van een administratie- en advieskantoor.

"Mijn vader zei altijd: 'Steve, als zwarte man moet je twee keer zo hard werken om in deze maatschappij hetzelfde te bereiken als anderen. Ik vond dat niet erg. Ik heb altijd een enorme drive gehad. Volgens mijn moeder zei ik op vijfjarige leeftijd dat ik dokter wilde worden."

"Dat kan ik me niet meer herinneren, maar ik wist al wel jong dat ik iets met onroerend goed wilde. Nou dat is ook gelukt. Wij kopen gebouwen, splitsen het in verschillende appartementen en verhuren het. Een echt rolmodel had ik niet. Ja, misschien mijn oom. Die was directeur van de Bruynzeel in Suriname. Hij droeg van die mooie pakken, enzo."

"Jonge jongens kijken toch op tegen mannen en kunnen zich daar aan optrekken. Daar wil ik nu ook een rol in spelen. De beeldvorming, daar moet toch echt iets aan gebeuren. Wat dat betreft heb ik nog wel een goed voorbeeld: "Ik kreeg een klant binnen, ik schud hem de hand en zeg: 'Steve Montroos'. Kijkt die man mij verbaasd aan en zegt: 'Ik heb toch een afspraak met Steve Montroos?!'."

Martin van Engel (39)
Programma manager 'Van Gogh Verbindt' bij het Van Gogh Museum.
"Ja, als ik aan een rolmodel denk, dan was dat toch wel Ruud Gullit. Ik zie hem nog staan met die beker toen hij in 1988 Europees Kampioen werd. Ik had geen idee wat ik wilde worden, ja stuntman, maar dat wil elk jongetje van negen.

Steve Montroos Beeld Carly Wollaert
Steve MontroosBeeld Carly Wollaert

"Pas later zocht ik andere rolmodellen. Een groot voorbeeld voor mij was Morea van Bossé, een zwarte advocate die bij het internationale advocatenkantoor Clifford Chance werkte, toen ik daar tijdens mijn opleiding aan de HES stage liep. Zij was een van de enige zwarte advocaten daar. Ik ben nooit vergeten dat ik haar zag in een kamer met een van de partners, waarmee ze in bespreking zat. Ik liep langs en dacht: 'Goed bezig!'."

Het gaf mij de bevestiging: Je kan als zwart persoon ook in een wit kantoor je ding doen, presteren en succesvol zijn. Het gaf vertrouwen. Dat kon ik dus ook nastreven. Zo simpel kan het zijn. Zo hoop ik dat ik jongens en meisjes ook kan stimuleren."

Leandro Verwey (25)
Makelaar
"Mijn boodschap aan de zwarte jongeren: Kijk welk beroep het beste bij je past en streef dat na. Of dat nou journalist, architect of iets anders is. Er is meer keus dan je opwerken tot voetballer of rapper. Ik ben makelaar geworden."

Martin van Engel Beeld Carly Wollaert
Martin van EngelBeeld Carly Wollaert

"Mijn middelbare school zag het helemaal niet zitten met mij. Ga maar naar het speciaal onderwijs, maar mijn moeder, die ook in het onderwijs werkte, zei: mijn zoon gaat ab-so-luut niet naar het speciaal onderwijs. Ze heeft me meegenomen naar de vmbo waar ze werkte als leerkracht Nederlands en maatschappijleer."

"Daar zeiden ze: 'Wat doet Leandro op een vmbo? Hij doet het zo goed'. Via een versnelde mbo-opleiding kwam ik op het hbo terecht, waar ik management, economie en recht studeerde. Daarnaast werkte ik bij de bank."

"Als mijn moeder niet zo standvastig was geweest, dan stond ik hier niet. Ze heeft me altijd gestimuleerd om heel zelfstandig te zijn en verantwoordelijk met geld om te gaan. Mijn moeder is mijn vrouwelijke rolmodel, een mannelijk rolmodel was er niet. Ik wil nu jongeren stimuleren, jongeren die niet zo'n boost van huis uit krijgen die ik heb gehad."

Leandro Verwey Beeld Carly Wollaert
Leandro VerweyBeeld Carly Wollaert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden