Plus

Black Ladies Talk biedt verbinding die ontbrak voor donkere vrouwen

Uit nieuwsgierigheid naar het leven van de donkere vrouw begon Anita Abaisa (35) de Facebookgroep Black Ladies Talk. Een jaar later is het een online community van zo'n 10.000 vrouwen en is er het eerste congres.

Eva Oosterveld
Anita Abaisa: 'Er zijn vrouwen die me hebben bedankt' Beeld Ernst Coppejans
Anita Abaisa: 'Er zijn vrouwen die me hebben bedankt'Beeld Ernst Coppejans

Anita Abaisa, student toegepaste psychologie en oprichter van de Facebookgroep Black Ladies Talk, komt uit Suriname en heeft als kind de burgeroorlog tussen 1986 en 1992 meegemaakt. Over haar oorlogsverleden kan ze moeilijk praten met mensen die niet iets soortgelijks hebben ervaren. "Ze kunnen zich niet inbeelden hoe vreselijk dat voor me is geweest. Als ze de pijn niet hebben gevoeld, zullen ze het nooit echt begrijpen."

Bij de vrouwen van Black Ladies Talk voelt ze herkenning. Tijdens de eerste bijeenkomst die ze organiseerde, toen nog maar met twaalf groepsleden, vroeg ze wie er ook een oorlogsverleden hadden. "Drie staken hun hand op. Toen voelde ik me begrepen."

Leegte
Anita Abaisa richtte de Facebookgroep op uit nieuwsgierigheid naar de levens van donkere vrouwen. In een jaar groeide de groep uit tot een online community van tienduizend vrouwen. In de Facebookgroep The Natural Hair Club, over haar en schoonheid, praatte ze veel met die doelgroep, maar kon ze de vragen die ze wilde stellen niet kwijt. Ze begon daarom een eigen groep.

Abaisa beseft nu dat ze dat deed omdat ze iets miste. "Ik voelde een leegte; de verbinding met donkere vrouwen ontbrak."

Abaisa denkt dat andere vrouwen dit gevoel deelden en dat de animo voor de groep daarom zo groot is. "Er zijn vrouwen die me hebben bedankt."

Mooie mannen
Elke ochtend plaatst Abaisa een ochtendgroet op Facebook, waarmee ze de dag positief wil beginnen. Soms met een inspiratiequote erbij. 'Deel je idee, ervaringen en tips met ons en laten we een positieve en mooie beweging beginnen,' schrijft ze de vrouwen.

De berichten gaan over alles waar donkere vrouwen mee bezig zijn: van mode en mooie mannen tot zich onbegrepen voelen en discriminatie op werk. 'Wat zijn je passies? Hoe kunnen we als donkere vrouwen elkaar helpen om onze dromen te verwezenlijken? Welk pad heb je afgelegd? Wat kun je ons meegeven?' vraagt Abaisa hen.

Om over gevoelige onderwerpen als racisme te kunnen discussiëren, moet de groep een veilige plek zijn. Vrouwen die op de persoon spelen of schelden, worden verwijderd. "Het moet prettig blijven om zaken aan te kaarten."

Zes keer harder
Abaisa keurt eerst de profielfoto's voordat vrouwen lid mogen worden van de besloten groep. "Er moeten donkere vrouwen in zitten, omdat in Nederland juist hun positie moet worden verbeterd. Er zitten ook wel vrouwen met een lichte huidskleur in, maar die moeten wel een Afrikaanse achtergrond hebben."

Dat ze zelf in zekere zin ook discrimineert door geen blanke vrouwen tot de groep toe te laten, daarvan is ze zich bewust. "Maar ik wil weten hoe de donkere vrouwen zaken aanpakken, hoe zij in het leven staan. Op het moment dat je een donkere huidskleur hebt, moet je zes keer harder werken om het te maken dan iemand met een blanke huid. Dat je zo onbegrepen bent in de maatschappij waarin je in leeft, vind ik zorgelijk."

Afrikaanse hoofddoeken
Ze ziet dat vrouwen die dit probleem aankaarten soms zelf worden gebombardeerd tot probleem. Als voorbeeld noemt ze Sylvana Simons, ook lid van de groep, die het in de media zwaar te verduren heeft. Dat wordt dan ook besproken in de Facebookgroep. "Wij zeggen met elkaar: daar zijn we tegen."

Black Ladies Talk heeft niet alleen online voor een hechte community gezorgd, ook offline ontmoeten de vrouwen elkaar. Er zijn de 'tea and talks'. "Je ziet elkaar dan voor het eerst en toch heb je al een band. Je geeft elkaar drie zoenen of een knuffel en het voelt direct aangenaam."

Tijdens deze bijeenkomsten leidt Abaisa het gesprek. In het voorstelrondje gebeurt vaak al veel. "Door de setting, de warmte en veiligheid zijn mensen heel open. Ik stel heel persoonlijke vragen over bijvoorbeeld de relatie met hun ouders. Iedereen geeft altijd antwoord." Er komen zakelijke contacten en innige vriendschappen uit voort. "De verbindingen komen door de herkenning. Dat is een belangrijke basis; je begrijpt elkaar."

Beyonce
Er worden ook grootschaliger evenementen georganiseerd. Zo liepen in maart zo'n honderdvijftig vrouwen met zwarte kleding en gekleurde, Afrikaanse hoofddoeken van Rotterdam Centraal door het centrum naar de Erasmusbrug. Deze Black Sisterhood Unity March, geïnspireerd op de videoclip van Beyoncé's Formation, werd bedacht door lid Ogenda Adolphin die met haar project ProjectPuur ­seksueel misbruik bespreekbaar maakt onder kinderen en jongeren.

Onder anderen zij helpt Abaisa bij het organiseren van evenementen, het coördineren van de groep en de subgroepen (gezondheid, kinderen en familie, reizen, geschiedenis en werk). Naarmate de populariteit van de community stijgt, kost het Abaisa namelijk flink meer tijd. Omdat ze werkt en studeert, kan ze niet meer alles zelf doen.

Onderbelicht
Onderwerp van het eerste congres zaterdag in het Bijlmer Parktheater is het leven van de donkere vrouw. Zij wordt soms niet goed begrepen of behandeld door haar culturele achtergrond, vindt Abaisa. Ze hoopt met dit congres vrouwen beter te kunnen voorlichten en onderwerpen als seksuele voorlichting bespreekbaarder te maken.

Workshops en talkshows gaan onder andere over (geestelijke) gezondheid. "In de gezondheidszorg wordt al meer dan eerst rekening gehouden met de verschillen tussen man en vrouw. De verschillen tussen blanke en donkere vrouwen zijn nog onderbelicht en daar is de donkere vrouw de dupe van."

Black Ladies Talkcongres wordt georganiseerd in samenwerking met Black Magic Girlz en The Sister Tree. 12 november, Bijlmer Parktheater, € 11 dagkaart, €11 avondkaart, €16 hele dag. Het gedeelte van Black Ladies Talk is alleen te bezoeken voor leden van de groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden