Bizarre nederlaag honkballers

PEKING - De Nederlandse honkballers zitten in de hoek waar de klappen vallen. De ploeg van Robert Eenhoorn verloor donderdag in Peking ook het tweede duel op de Olympische Spelen. Amerika was met 7-0 te sterk.

Het duel kwam in de negende inning voor de tweede keer stil te liggen wegens de regen. Nederland had op dat moment een uitstekende scoringspositie met drie man op de honken en nul uit. Na anderhalf uur oponthoud werd de wedstrijd echter definitief gestaakt, tot grote woede van de Nederlandse bondscoach.

Tijdens de tweede onderbreking kreeg Eenhoorn een aanvulling op de regels uitgereikt, waarin stond dat een duel na 90 minuten oponthoud definitief gestaakt kon worden. In de eerder uitgereikte reglementen voor het olympisch toernooi was daarover niets te vinden. Eenhoorn pikte dat niet en Nederland diende een protest in. Dat werd afgewezen.

Nederland had een goed resultaat tegen de Verenigde Staten nodig na de uitglijder op de eerste dag tegen Taiwan (0-5). Net als in het eerste duel was de ploeg ook tegen de Amerikanen uiterst zwak aan slag. Tegen Taiwan produceerde het fletse Oranje vier honkslagen, tegen de Amerikanen in de eerste acht innings welgeteld één.

Dat was voor een groot deel ook de verdienste van de Amerikaanse werper Stephen Strasburg, die in zeven innings drie man met drieslag van de honken terugstuurde richting dugout. Strasburg is de enige niet-prof in de Amerikaanse ploeg. De college-speler was dit jaar tijdens de Haarlemse Honkbal Week ook al opvallend sterk bezig.

De opwinding van Eenhoorn na afloop was wel te begrijpen. Door de nederlaag tegen Taiwan is een topklassering op de Spelen onder grote druk komen te staan. Toen de ploeg - op de laatste twee WK's vierde - na anderhalf uur oponthoud in de negende inning ineens wel de ballen van de nieuwe Amerikaanse pitcher begon te lezen, stonden er in korte tijd ineens drie Nederlanders op de honken en leek er alsnog een kansje op een redelijk resultaat. Die werd de aangeslagen formatie onthouden door een reglement dat niemand kende. (ANP)

De Amerikaanse pitcher Stephen Strasburg in actie tegen een getergd Nederland (AP Photo/Kathy Willens) Beeld
De Amerikaanse pitcher Stephen Strasburg in actie tegen een getergd Nederland (AP Photo/Kathy Willens)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden