Plus

Bivakkeren in Amersfoort om te blokken voor het staatsexamen

Veertig leerlingen van de Amsterdamsche School, hun docenten en een aantal ouders bivakkeren twee weken in Amersfoort. Terwijl veel leeftijdsgenoten al vakantie hebben, blokken zij voor het staatsexamen.

Economiedocent Ranjeet Gajadhar bereidt zijn leerling voorBeeld Rink Hof

Binnen is gelukkig airco, want in de brandende zon zou geen woord Duits meer blijven hangen. In de grote aula van het Hoornbeeck College in Amersfoort herhalen honderd examenkandidaten aan lange tafels nog een laatste keer de stof voor hun staatsexamen.

Aan zes tafels achterin de aula zitten de leerlingen en docenten van de particuliere Amsterdamsche School. De zestienjarige Merel ijsbeert vol adrenaline langs de tafels. Ze heeft net economie erop zitten. Het ging goed, zegt ze. Morgen hoort ze of ze geslaagd is voor alle vakken. "Het is zo spannend."

Deze weken logeert ze met een schoolvriendin in het Princess Hotel in Amersfoort. Dat klinkt als vakantie, maar is het absoluut niet. 's Avonds zitten ze samen nog te leren, overdag worden ze nog een keer overhoord door hun docenten. Vervolgens moeten ze tijdens elk examen een half uur mondeling laten zien wat ze kunnen.

Schoolkamp
Merel kwam bij de Amsterdamsche School terecht nadat ze op het Spinoza Lyceum was blijven zitten. Ze kreeg op die school naar eigen zeggen te veel vrijheid. "Nu gaat het veel beter."

Veertig leerlingen van De Amsterdamsche School (DAS) doen dit jaar staatsexamens. Het is het laatste jaar voordat de school fuseert met Winford, een andere particuliere instelling in de stad. Gwen Mertens, directeur en eigenaar van DAS, vindt de staatsexamenperiode een bijzondere tijd. Een soort schoolkamp, maar dan met boeken en examens.

"De sfeer is speciaal. Sommige docenten slapen in een hotel in de stad, net als veel leerlingen en hun ouders. Elke dag zitten we van half negen tot vijf in deze aula." Pedagoog Moana Proost houdt de klok bij. "Je mag natuurlijk niet te laat komen." En ze houdt in de gaten welke leerlingen even een extra rustige plek moeten opzoeken omdat ze anders te snel zijn afgeleid.

Feesten
Mondelinge examens zijn zeker niet makkelijker dan schriftelijke, benadrukt Mertens. "Sommige kinderen zijn juist extra zenuwachtig ­omdat het mondeling is." Wie staatsexamen doet, heeft soms zelfs een streepje voor bij vervolgopleidingen. "Het traject is intensiever en veel leerlingen doen twee jaar in één. Dat laat zien dat je echt gemotiveerd bent."

Terwijl hun klasgenoten feesten, varen, zonnen en chillen, moeten DAS-leerlingen Todias (16) en Güven (18) nog blokken. Soms is dat best lastig - al die feestelijke foto's komen voorbij via Whatsapp - maar het is het wel waard. Güven: "Ik doe dit jaar een paar examens en volgend jaar nog een paar. Zo hoef ik niet zo te stressen."

Hij logeert met zijn moeder Nimet Akdemir (38) in een hotel. Voor haar was DAS een uitkomst. "Ik heb als journalist veel onderzoek gedaan naar het onderwijs in Nederland en ik vind dat de aandacht voor leerlingen echt tekortschiet."

Prijskaartje
Bij DAS zitten scholieren maximaal met zijn tienen in de klas, docenten zijn altijd beschikbaar. Daar zit uiteraard een prijskaartje aan: het schoolgeld kan oplopen tot 26.000 euro, afhankelijk van het schoolniveau. "Ik zit in de luxepositie dat ik mijn zoon naar deze school kan sturen. Het niveau in het reguliere onderwijs vind ik te laag," zegt Akdemir.

Leraar economie Ranjeet Gajadhar neemt nog even de laatste dingen door voordat een van zijn leerlingen het mondeling examen economie in gaat. Soms heeft hij plaatsvervangend buikpijn van de zenuwen voor zijn leerlingen. "Het is alsof ik ze het slagveld instuur zonder dat ik erbij mag zijn." Hij moet de tijd tot het verlossende woord van het cijfer, soms wel drie uur later, doden. "Ik denk dat ik het spannender vind dan mijn leerlingen."

Als Merel haar examens erop heeft zitten, is haar vmbo-t-diploma binnen. Een dag later stapt ze op het vliegtuig naar Spanje. Eindelijk vakantie.

Staatsexamens

Jaarlijks doen ongeveer zesduizend mensen staatsexamen. Dat kan in één vak of in alle vakken om een middelbare schooldiploma te halen. Staatsexamens zijn bedoeld voor mensen die niet mee kunnen doen aan het centraal eindexamen. De meeste staatsexamendeelnemers komen uit het voortgezet speciaal onderwijs.

Maar de keuze voor het staatsexamen kan ook zijn omdat iemand al werkt. Dit jaar haalde een medewerker van Tata Steel bijvoorbeeld zijn certificaten natuur- en scheikunde op vmbo-niveau, zodat hij een interne opleiding kan volgen. Anderen moeten alleen een paar ontbrekende vakken halen voor een diploma.

Particuliere scholen als De Amsterdamsche School en De Nieuwe School in Amsterdam kiezen voor het staatsexamen omdat het meer voorbereidingstijd geeft. De examens zijn in juli, bijna twee maanden later dan het centraal eindexamen. Er gaat bovendien geen tijd verloren aan schoolexamens, die op reguliere scholen op drie momenten in het jaar worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden