Bittere reacties in Servië op vrijspraak

In Servië wordt bitter gereageerd op de vrijspraak van de voormalige commandant van het Kosovo Bevrijdingsleger, Ramush Haradinaj, door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De Servische Progressieve Partij van president Tomislav Nikolic zegt in een verklaring dat Servië alle gesprekken met het tribunaal moet stopzetten. Dat meldde Omroep B92.

Ramush Haradinaj tijdens de rechtszaak in het Joegoslavie-Tribunaal. Beeld anp
Ramush Haradinaj tijdens de rechtszaak in het Joegoslavie-Tribunaal.Beeld anp

'Het tribunaal heeft nu zijn masker afgelegd en bevestigt nogmaals dat niemand schuldig is aan de moorden op Serviërs", aldus de verklaring van de partij. Volgens de verbindingsman van de Servische regering met het tribunaal, minister Rasim Ljajic, is het overduidelijk dat de vrijspraak het proces van verzoening op de Balkan zal bemoeilijken.

Een van de leiders van de overgebleven Serviërs in Kosovo en lid van het Kosovaarse parlement, de arts Rada Trajkovic, zei dat Haradinaj is vrijgesproken omdat de internationale gemeenschap hem in Kosovo nodig heeft. De voormalige UÇK-commandant moet volgens haar de extreme vleugel van de Albanezen in Kosovo in bedwang houden.

Bittere pil
Premier Ivica Dacic van de Socialistische Partij van Servië (SPS) reageerde gematigder dan zijn coalitiepartners van de SNS. Hij zei dat Servië de bittere pil van de vrijspraak moet slikken en de in oktober begonnen gesprekken met de regering van Kosovo moet voortzetten.
Dat Haradinaj, zoals uit Kosovo wordt gemeld, Hashim Thaçi als premier gaat opvolgen, doet daar volgens Dacic niets aan af. 'Een akkoord sluit je nou eenmaal met je tegenstanders en niet met gelijkgezinden', zei hij.

Europa oefent druk uit op Servië om een akkoord over samenwerking te sluiten met de regering van Kosovo. Eerder wordt de aanvraag van Servië voor het EU-lidmaatschap niet gehonoreerd. 'En het belang van dat EU-lidmaatschap gaat boven alles', aldus de premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden