Bittere pil voor kabinet: pensioenoverleg geklapt

De langlopende onderhandelingen over een pensioenakkoord zijn dinsdagavond stukgelopen.

Mark Rutte na het pensioenoverleg met werkgevers en vakbonden.Beeld anp

De bonden wilden dat de AOW-leeftijd de komende jaren zou worden bevroren op het huidige niveau van 66 jaar. Het kabinet was echter slechts bereid de geplande verhoging naar 67 jaar in 2021 met een aantal jaren te vertragen.

Daarnaast was het voor het kabinet onbespreekbaar de dekkingsgraad voor pensioenfondsen te verhogen, zodat de meeste fondsen eindelijk weer tot indexatie konden overgaan. De vakbonden hadden dat verzoek als harde eis neergelegd.

Bittere pil
Dat er geen pensioenakkoord is gesloten, is een bittere pil voor het kabinet, dat zijn hoop had gevestigd op het polderoverleg tussen werkgevers en werknemers.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken probeerde de afgelopen maanden uit alle macht de onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad vlot te trekken die nu al een slordige tien jaar duren. Inzet is een nieuw pensioenstelsel dat minder belooft en meer waarmaakt dan het huidige.

Overeenstemming over zo'n nieuw stelsel was nabij: zo zou de doorsneepremie worden afgeschaft, waardoor jongeren niet langer relatief meer premie zouden betalen dan ouderen. De vakbonden stelden echter als aanvullende voorwaarde dat de regering ook iets zou regelen voor mensen in een zwaar beroep die moeite hebben om gezond de AOW-gerechtigde leeftijd te halen.

Minister Wouter Koolmees.Beeld anp

Minister Koolmees beraadt zich nu op hoe het verder moet. Premier Rutte zei onlangs dat het kabinet moeilijk zonder hulp van werkgevers en werknemers (die de pensioenpotten beheren) een nieuw stelsel kan maken.

En als het kabinet dat wel probeert, dreigt een nederlaag in de Eerste Kamer waar het kabinet vanaf komend voorjaar waarschijnlijk geen meerderheid meer heeft. Maar wetswijziging is wel nodig, aldus Koolmees. "Heel Nederland is hierdoor gedupeerd. Ons pensioenstelsel is niet toekomstbestendig en het draagvlak erodeert."

Helemaal stuk
Volgens een teleurgestelde premier Rutte hebben de vakbonden een kans laten liggen om tot een akkoord over een nieuw pensioenstelsel te komen. Op de vraag hoe nu verder, had Rutte niet direct een antwoord. "Dat is heel lastig zonder de vakbonden, als zij niet het lef hebben om te springen," zei hij dinsdagnacht.

Werkgeversvoorman Hans de Boer is verbitterd over het geklapte overleg. Volgens hem bood het kabinet 7 miljard euro aan maatregelen om de bonden tegemoet te komen. "Het is nu even helemaal stuk. Voor de polder betekent dit dat er een enorme kans lag die niet is verzilverd."

Kloof
Maar volgens FNV-voorman Han Busker zat het kabinet 'in een ander standje'. Het voorstel om de AOW-leeftijd langzamer te verhogen noemt hij 'niet niks'. "Maar het is geen structurele oplossing voor alle leeftijden. Wij zijn in het verleden te vaak teleurgesteld, daarom wilden we structurele afspraken maken."

Busker zegt wel bereid te zijn in de toekomst opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Al is de huidige kloof volgens hem niet te overbruggen.

Dat het pensioenakkoord is geklapt, heeft niet direct gevolgen voor werknemers en gepensioneerden. Maar dat kan volgend jaar en zeker in 2020 wel het geval zijn. Een aantal grote pensioenfondsen kampt met zulke lage dekkingsgraden dat zij volgens de regels zonder verbetering pensioenen moeten korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden