Bittere Bersani geeft formatiepoging Italië op

De Italiaanse kabinetsformateur Pier Luigi Bersani is er niet in geslaagd een regering te vormen. De centrumlinkse leider heeft donderdag zijn opdracht teruggegeven aan president Giorgio Napolitano.

Bersani vandaag na het gesprek met de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Beeld afp
Bersani vandaag na het gesprek met de Italiaanse president Giorgio Napolitano.Beeld afp

Een aantal voorwaarden die andere partijen in de onderhandelingen van afgelopen week op tafel legden waren 'onaanvaardbaar', zei Bersani bitter na een onderhoud met Napolitano tegen de pers. Het is aan de president om te beslissen hoe het verder moet. Napolitano wint vrijdag adviezen in 'om met eigen ogen vast te stellen wat er mogelijk is', liet zijn secretaris-generaal weten.

'Ik ga ervan uit dat de president zal proberen iemand te vinden die een minder scherp politiek profiel heeft dan Bersani, mogelijk uit linkse hoek', zei de Romeinse hoogleraar politicologie Giovanni Orsina donderdag. 'De president zal dan bezien of die persoon enigerlei akkoord kan sluiten dat op de steun van zowel centrumlinks als centrumrechts kan rekenen. Dat is op dit moment de enige oplossing.'

Zakenkabinet
De mislukking van Bersani's formatiepoging brengt de vorming van een zakenkabinet of een regering van nationale eenheid een stap dichterbij. Zo'n buitengewoon kabinet zou een nieuwe kieswet moeten opstellen en de dringende economische hervormingen moeten doorvoeren die Italië aan het werk en uit de recessie kunnen helpen.

De partijenalliantie van de 61-jarige Bersani behaalde bij de verkiezingen de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. De centrumlinkse leider sloot onder druk van de linkerflank van zijn achterban, tot leedwezen van de president, een coalitie met het als tweede geëindigde rechtse verbond van ex-premier Silvio Berlusconi uit. Bersani was daarom aangewezen op steun van de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo.

Grillo, wiens populistische beweging verrassend als derde eindigde, vertikt welke gevestigde politieke partij dan ook te steunen. Ook het laatste, dringende beroep dat Bersani woensdag op hem deed legde hij naast zich neer. Grillo wil het gehele Italiaanse politieke systeem, dat in zijn ogen volkomen is vermolmd, op de schop nemen.

Monti
De Vijfsterrenbeweging opperde donderdag interim-premier Mario Monti voorlopig te laten aanblijven. Samen met het nieuwgekozen parlement zou de demissionaire regering dan dringende zaken kunnen afhandelen. Of de grondwet dat plan toestaat, president Napolitano er heil in ziet en Monti daartoe bereid is bleef donderdag de vraag.

Monti's regering ligt onder vuur vanwege haar weinig standvastige aanpak van het meningsverschil met India over twee Italiaanse mariniers die India voor moord wil berechten. Ook Monti's teleurstellende uitslag bij de parlementsverkiezingen heeft zijn gezag geen goed gedaan.

De Italiaanse populist en blogger Beppe Grillo. Beeld AP
De Italiaanse populist en blogger Beppe Grillo.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden