PlusDe Campagne

Bitterballen bij de Ondernemerspartij van Hero Brinkman

In een hoekje van een café doet de Amsterdamse oud-politieman Hero Brinkman met zijn Ondernemerspartij opnieuw een greep naar de macht. Het applaus is beleefd, maar niet erg luid.

Marcel Wiegman
Brinkman: 'Je ziet dat mijn verhaal goed landt. Anders waren er wel kritische vragen geweest' Beeld Maarten Brante
Brinkman: 'Je ziet dat mijn verhaal goed landt. Anders waren er wel kritische vragen geweest'Beeld Maarten Brante

Hero Brinkman kijkt uit het raam van café De Cap. Daar, op de Bilderdijkstraat, bereed hij ooit zijn politiepaard. Bijnaam: McCloud.

Zelf houdt hij het liever op Hero Zero, de man van zero tolerance. Toen hij in 2006 zijn baan als politie-inspecteur verruilde voor een Kamerzetel namens de PVV kalkten de plaatselijke krakers opgelucht op een muur: no more heroes anymore.

Brinkman is met zijn Ondernemerspartij te gast bij de Amsterdamse Bitterballenborrel, onderdeel van de landelijke netwerkorganisatie beUnited. Hij is nog altijd blij verlost te zijn van 'de sekte van Geert Wilders', zegt hij.

Optimistisch
Vijf jaar geleden stapte Brinkman met veel geraas uit de PVV-fractie, om Democratisch Politiek Keerpunt op te richten, een fusie tussen zijn eigen Onafhankelijke Burgerpartij en het op sterven na dode Trots op Nederland van Rita Verdonk. Bij de verkiezingen van 2012 haalde de partij 0,1 procent van de stemmen en moest hij de Kamer verlaten.

Maar Brinkman heeft een harde kop. Hij is terug, optimistisch als vanouds, dromend van Kamerzetels, een afdeling van zijn partij op Bonaire en vertegenwoordigers in minstens vijftig gemeenteraden. Desnoods schraapt hij de stemmen eigenhandig van de straat.

"Er was in 2012 geen ruimte meer op rechts," zegt hij. "Maar deze keer gaat het anders. Deze keer zijn we een one-issuepartij." Het issue: ondernemersbelangen. Buiten waait een gure wind, maar in het café hebben zich toch nog dertig ondernemers verzameld.

Kleine zelfstandigen: webdesigners, tekstschrijvers, een enkele consultant of arbeidscoach. Allemaal op zoek naar opdrachten en een beetje aanspraak. Tegen zessen gaan de eerste bordjes gratis bitterballen rond. Brinkman heeft zich met 'een kleine bijdrage' in de organisatie ingekocht, zegt voorzitter Pancras Pouw.

In ruil krijgt hij toegang tot de ruim honderdduizend leden van beUnited.

Breekpunt
"Als het hem lukt een zetel te behalen," zegt Pouw tevreden, "zijn wij straks de enige ondernemersvereniging met een eigen lid in de Tweede Kamer."

De voorman van de Ondernemerspartij spreekt ondertussen de troepen toe en ontvouwt zijn program. Zijn eerste breekpunt voor als het straks op onderhandelen aankomt, heeft hij al te pakken: de btw terug van 21 naar 19 procent, vooral om de concurrentie in de grensstreken weer een beetje eerlijk te maken.

"Wij weten allemaal," zegt hij, "dat degenen die in dit land het geld moeten verdienen weer het haasje zijn." Het applaus is beleefd, maar niet erg luid. Brinkman: "Je ziet dat mijn verhaal goed landt. Anders waren er wel kritische vragen geweest."

Wat schiet hij eigenlijk op met dit soort matig bezochte bijeenkomsten? "Kijk naar Henk Krol met zijn 50Plus. Die ging vier jaar geleden alle bejaardenhuizen af om zijn verhaal te houden. En waar staat hij nu? Die mensen hier hebben allemaal e-mail en vrienden."

"Drie van mijn collega's staan as we speak de ondernemers toe te spreken op bitterballenborrels elders in het land. Let op mijn woorden: dit gaat zich de komende vier weken als een olievlek uitbreiden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden