Column

Bitcoins: bewaren of juist beleggen?

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Beeld Het Parool/Floris Lok

Er loopt een onzichtbare grens door de stad. Aan de ene kant gebeurt het wel, aan de andere kant van die grens merk je er niets van. Een niemand die weet waar het aan ligt. Aan die ene kant van de stad, waar ik eerst woonde, ging de avond van 11 november voorbij als alle andere avonden. Nooit was ik me ook maar half bewust van die datum - totdat ik verhuisde. In mijn nieuwe buurt lopen op die avond hongerige zombies verkleed als kinderen door de straten.

Eerst zingen ze nog, maar naarmate de avond vordert worden ze steeds hongeriger. Ze zien licht branden, roepen: 'Hier is er nog één!' en krijsen om snoep terwijl ze op de ramen bonzen.

Wie meedoet aan Sint-Maarten, ziet dat de mensheid onder te verdelen is in twee soorten. De mens die snoep krijgt en er meteen op aanvalt, en de mens die nadenkt en wat bewaart.

Ik behoor tot de eerste groep en dat merk ik aan mijn Bitcoins. Dat zijn digitale munten die ooit voor een paar euro verkocht werden en op het moment dat ik dit schrijf - marktwerking - 250 euro per stuk waard zijn.

Je kunt er dingen mee kopen of in beleggen. En dat laatste probeer ik wel eens te doen. Omdat je in een paar dagen 10 of 20 procent winst kunt maken. Of verliezen, want de koers schommelt nogal. Vandaar ook mijn natuurlijke reactie: zo snel mogelijk zo veel mogelijk in mijn mond stoppen.

Nu woon ik samen met iemand die daar heel anders tegen aan kijkt. Zij vindt dat je ze juist moet bewaren, omdat er iets heel fascinerends aan de gang is. Een paar nerds hebben een eigen munt ontwikkeld die dus écht werkt. Zelfs Thuisbezorgd.nl accepteert hem inmiddels. In het NSA-tijdperk anoniem geld uitwisselen, zonder tussenkomst van banken: het is slim en subversief. Ongeveer zoals internet bedoeld is.

Er is dus nog een grens te ontdekken, met aan de ene kant mensen die zeggen dat een zelfgebouwd geldsysteem niet kan werken; zij waarschuwen voor bubbels en pyramidespelen. En aan de andere kant staan de mensen die er wel in geloven en het niet willen gebruiken om de volgende dag misselijk te zijn van koerswinst of enorme verliezen.

Ik weet nog niet precies waar ik sta. Maar dat ik voor 0,03 Bitcoin een pizza kan bestellen - zonder ervoor te hoeven zingen - vind ik fascinerend genoeg om nog even van de voorraad af te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden