Bisschoppen akkoord met opzet onderzoek misbruik

Wim Deetman. Foto ANP

DEN HAAG - Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie gaat het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk onderzoeken. Dat hebben de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), de koepel van kloosterordes en congregaties, dinsdag besloten. Zij stemmen hiermee volledig in met alle adviezen van oud-minister Wim Deetman, die de commissie zal leiden.

De vele meldingen van misbruik, alleen al bij de kerkelijke stichting Hulp en Recht meer dan vijftienhonderd, rechtvaardigen volgens bisschoppen en oversten een 'diepgaand onderzoek'. Zij zullen zich dan ook inspannen om 'alle relevante informatie voor de onderzoekscommissie beschikbaar te maken'. Zij vragen commissie zo snel mogelijk advies te geven om de hulpverlening aan slachtoffers te verbeteren. Verder steunen zij de oproep van Deetman aan daders van seksueel misbruik om zich te melden.

Een woordvoerder van Hulp en Recht laat weten dat de stichting, die onafhankelijk is van de bisschoppen, mee zal werken aan het onderzoek. ''Omdat het een wetenschappelijk onderzoek betreft, gaan we ervan uit dat de privacy van de melders is gegarandeerd'', aldus de zegsman. ''Die privacy is heilig voor ons.''

Of alle 190 kloosterordes en congregaties meewerken aan het openen van de archieven, één van de zwaarste adviezen van Deetman, is nog onduidelijk. De KNR heeft weliswaar een positief advies gegeven, maar de ordes en congregaties mogen hier zelf over beslissen.

De onderzoekscommissie zal bestaan uit vier hoogleraren en een kinderrechter. Het gaat om klinisch-psycholoog en misbruikexpert Nel Draijer (Vrije Universiteit Amsterdam), hoogleraar psychologie Harald Merkelbach (Universiteit Maastricht), hoogleraar geschiedenis van het Nederlands Katholicisme Marit Monteiro (Radboud Universiteit), hoogleraar wetenschapsfilosofie Gerard de Vries (Universiteit van Amsterdam) en oud-kinderrechter en voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit Pieter Kalbfleisch.

De commissie neemt anderhalf jaar de tijd om alle meldingen sinds 1945 te bestuderen. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar de strafbaarheid van de daders en of er in de kerk een zwijgcultuur heerste over misbruik. Ook moet er antwoord komen op de vraag of het misbruik enig verband houdt met het celibaat of de gelofte van kuisheid. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden