Bisschop Punt neemt afstand van uitspraken Williamson

AMSTERDAM - Bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam is ervan overtuigd dat geen enkele rooms-katholieke bisschop de opvattingen van Richard Williamson over de Jodenvervolging deelt. Dat schrijft hij in een brief aan de gelovigen in zijn bisdom.

Punt gaat in zijn brief in op de commotie die is ontstaan, nadat paus Benedictus XVI de excommunicatie van Williamson en drie andere bisschoppen van de ultraconservatieve priesterbroederschap Pius X had opgeheven. Williamson loochent het bestaan van de gaskamers in de naziconcentratiekampen en gaat ervan uit dat er niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Punt onderstreept dat Williamson niet is gerehabiliteerd. Hij mag de functie van bisschop niet uitoefenen. De bisschop sluit zich aan bij de mening van andere prelaten, zoals bisschop Ad van Luyn van Rotterdam, dat de paus niet op de hoogte was van Williamsons opvattingen. Wel zijn er ''onmiskenbare procedurele fouten gemaakt binnen de burelen van het Vaticaan''.

Nu het Vaticaan woensdag van Williamson heeft geëist dat hij zijn opvattingen over de Shoah, de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, ondubbelzinnig en publiekelijk intrekt, ligt de bal bij Williamson. Als die aan die eis geen gehoor geeft, zal het Vaticaan met scherpe sancties reageren, schrijft Punt.

Sinds 1 januari voert het bisdom de stad Amsterdam in zijn naam. Punt voelt het als zijn pastorale taak zich juist ook tot de inwoners van die stad te richten. Van daaruit zijn immers zeer vele joden gedeporteerd en daar wordt op 25 februari zoals elk jaar de Februaristaking herdacht. Dat was een protest tegen de toenemende onderdrukking van de joden. (ANP)

Bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam voelt het als zijn pastorale taak zich juist ook tot de inwoners van Amsterdam te richten. Foto GPD/Marisa Beretta
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden