PlusMijn Amsterdam

Birgit Schuurman: 'Bij De Kleine Komedie voel ik me thuis'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Birgit Schuurman.

Mijntje Klipp
Birgit Schuurman: 'Ik erger me aan de wegopbrekingen, mijn zoon skate er juist graag overheen' Beeld Eva Plevier
Birgit Schuurman: 'Ik erger me aan de wegopbrekingen, mijn zoon skate er juist graag overheen'Beeld Eva Plevier

Mijn buurt

"De Pijp, al twaalf jaar. Ik woon negentien jaar in de stad. Ik ben verhuisd van de Jordaan naar de Haarlemmerweg en van daar naar De Pijp, naar een rustige, brede, gemêleerde straat."

Mooiste herinnering

"Dat ik 's nachts hoogzwanger naar het OLVG reed. Met mijn man naast me - licht aangeschoten. Hij mocht niet meer rijden, maar racete wel met mij in een rolstoel lachend door de ziekenhuisgangen. Een paar uur later was onze zoon er."

Standbeeld

"De man met vioolkist bij de Marnixstraat, met hoed en koffertje. Ik denk altijd: dat zou ook net zo goed een vrouw kunnen zijn. En die drie figuren bij de Haarlemmerweg/Van Limburg Stirumstraat. Ik heb weleens gehoord dat koningin Beatrix ze heeft gemaakt. Niet? O, jammer!"

De man met vioolkist bij de Marnixstraat Beeld Eva Plevier
De man met vioolkist bij de MarnixstraatBeeld Eva Plevier

Beste plek om te relaxen

"Ons tuinhuis, bij de Arena en Duivendrecht. We klooien daar wat, eten samen, stoken vuurtjes - alles met de telefoon op stil. Het scheelt dat we daar weinig elektriciteit hebben."

Wil niet dood gevonden worden

"Überhaupt niet, en zeker niet in een piskrul. Zo treurig, met die doordringende geur. Willen ze vrouwen daar ook in laten plassen? Hoe zien ze dat voor zich?"

Theater

"Tricky om er één te noemen, maar ik noem De Kleine Komedie: een intiem theater - een soort bonbonnière. Ik voel me er thuis, hoef daar niets op te houden."

Monument

"Het Westergasterrein is monumentaal; met de Watertoren, de Gashouder. Het heeft de charme van een oude buitenkant, van binnen is het van nu."

Westergasterrein Beeld Eva Plevier
WestergasterreinBeeld Eva Plevier

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik tien was, bezocht ik met school het Anne Frank Huis. Wat me meer is bijgebleven, is dat mijn zus op kamers woonde op de Baarsjesweg en ik het stoer vond om met haar uit te gaan. Bijvoorbeeld naar de iT. Wow, dacht ik toen."

Café

"Ik ben niet megacaféërig, ik ga eerder naar een wijnbar, bijvoorbeeld Glou Gou in De Pijp. Het is daar ongedwongen, de oudere buurvrouw zit er ook. Na een optreden in het DeLaMar ga ik nog weleens naar Lux en Weber."

Speciaalzaak

"Leg-inc op de Bilderdijkstraat. Ik ben verslingerd aan leggings; heb er wel vijftien. Hier zijn ze handgemaakt. Mijn pied-de-poule-legging vind ik de mooiste. Een shirt erop en ik zie er meteen gekleed uit."

Uitgaan

"Door 74 in de Reguliersdwars vind ik een fijne plek. Maar het allerliefste houd ik een huisfeestje - met dikke sokken en een trui aan op de bank. Dat heeft niets te maken met bekendheid. Het kan me niet schelen als mensen me zien in een bepaalde staat. Het verbaast me dat er nog geen compromitterende foto's van mij zijn opgedoken."

Kerk

"Wat ik tof vind, is als er andere dingen gebeuren in een kerk; als er bijvoorbeeld een concert is. In de Oranjekerk in de Van Ostadestraat wordt tangoles gegeven. Dan is het niet dat huis van aanbidding, waar ik niets mee heb."

Restaurant

"Ik moet het toch noemen: restaurant Breda op het Singel, van mijn zwager. Alles is bam-klap-in your face - exceptioneel lekker en avontuurlijk. Ik denk dan: o, kun je dat óók doen met een wortel en een ui?"

Museum

"Het Stedelijk, de exposities en ik houd van het kruip-door-sluip-doorgehalte. Dat maakt dat het me elke keer verrast. En Foam natuurlijk, met werk van straatfotografen en de verhalen achter hun foto's."

Leg-Inc Beeld Eva Plevier
Leg-IncBeeld Eva Plevier

Favoriete Amsterdammer

"Mijn kind van acht. Ik vind het zo tof om hem hier te zien opgroeien. Hij is een schoffie, maar wel een met buitenervaring. Ik kan me ergeren aan wegopbrekingen, hij vindt het heerlijk daaroverheen te skaten. Ik zie een belemmering, hij een kans."

Met pek en veren de stad uit

"Alle racisten, alle aanvallers, gay-bashers. Kortom: alle onverdraagzame mensen. We moeten iedereen in zijn waarde laten."

Mooiste poppodium

"Paradiso. Als het geluid perfect is, is het een magische ervaring. Ik heb er al een paar keer mogen staan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden