Bioscoopschutter: ik was niet toerekeningsvatbaar

De advocaten van 'bioscoopschutter' James Holmes willen hem onschuldig laten verklaren vanwege ontoerekeningsvatbaarheid. Holmes wordt ervan  beschuldigd vorig jaar juli in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora 12 mensen te hebben gedood en 70 verwond.

Redactie
James Holmes schoot 12 mensen dood en verwondde er 70. Beeld reuters
James Holmes schoot 12 mensen dood en verwondde er 70.Beeld reuters

Tijdens een hoorzitting op 13 mei willen de advocaten van Holmes diens eerdere onschuldigverklaring wijzigen in 'onschuldig door krankzinnigheid'. Als de rechter die toevoeging aanvaardt, wordt Holmes naar een psychiatrische inrichting gestuurd waar zijn geestelijke gesteldheid wordt onderzocht.

Ook als de artsen oordelen dat Holmes ten tijde van de aanslag ontoerekeningsvatbaar was, kan hij door een jury nog schuldig worden bevonden.

De openbaar aanklagers eisen de doodstraf voor Holmes. Hem zijn meervoudige moorden en pogingen tot moord ten laste gelegd. Zijn advocaten hebben verklaard dat hij mentaal ziek is. In de periode voorafgaand aan de schietpartij, die plaatshad tijdens een vertoning van de nieuwe Batman-film, kreeg hij psychiatrische begeleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden