Michiel Couzy Beeld Artur Krynicki
Michiel CouzyBeeld Artur Krynicki

Binnenstadwinkel heeft toerist nodig

PlusRepubliek Amsterdam

The Seafood Shop is een gelikte viswinkel op de hoek van de Leidsestraat en de Kerkstraat. Op het menu staan oesters en krab naast het traditionele assortiment als haring, kibbeling en krabsalade.

De winkel prijst de vis aan in het Nederlands en Engels, dus naast de 'haring speciaal' is ook de 'herring special' verkrijgbaar. Het is duidelijk: klanten zijn niet alleen Amsterdammers, maar ook toeristen.

Juist dat toeristische element zorgt ervoor dat The Seafood Shop ter discussie staat, een ­discussie met veel emoties op straat, in de buurt en in de ­Stopera.

Stadsdeel Centrum vindt dat de winkel in de huidige vorm, hoe mooi ook, niet voldoet aan de regels die eind 2017 zijn in­gevoerd om de opmars tegen te gaan van toeristenwinkels, zoals wafelbakkers, kaasketens en ticketbureaus.

Hierbij wordt gekeken of nieuwe winkels in de binnenstad zich vooral richten op toeristen, met voorverpakte kaas en reclames in het Engels. Ook verkoop van eten dat op straat wordt verorberd, zoals ijs en wafels, is niet toegestaan. Zogenoemde mengformules - eetwinkels met zitjes - zijn eveneens verboden.

The Seafood Shop valt onder twee van deze verboden. De frituurpan achter in de winkel levert aan de lopende band kibbeling, die op straat kan worden gegeten. Bovendien staan er tafeltjes waaraan de klanten hun vis kunnen eten. Mag niet, kan niet.

In eerste instantie was dit besluit voor de winkeliers reden om te sluiten. Maar na steun­betuigingen uit de buurt en een heuse geldinzameling sleept The Seafood Shop de gemeente toch voor de rechter.

"Het is pure pesterij," zei een buurtbewoonster toen ik deze week even ging kijken bij de winkel. Eindelijk kan ze vis kopen in de Leidsebuurt en dan is het weer niet goed. Tot voor kort zat een dure schoenenzaak in dit pand, is dat dan beter, vroeg ze zich af.

Terechte vragen.

Ook in de gemeenteraad is ophef over dit besluit. Het onafscheidelijke duo Forum voor Democratie en VVD heeft een spoeddebat aangevraagd. Dat FvD dit doet, is logisch, maar dat VVD zich hierbij aansluit, is schijnheilig.

Dilan Yesilgöz en Eric van der Burg, voormalige VVD-raads­leden, maakten zich op sociale media erg druk. 'Liep vandaag in de Molukkenstraat, een viswinkel verkocht daar kibbeling, schande,' twitterde Van der Burg cynisch.

Arme Eric van der Burg. Nog maar net uit de lokale politiek en nu al zijn alle herinneringen gewist. Zou hij vergeten zijn dat de aanpak van The Seafood Shop waarover hij zich zo druk maakt, het gevolg is van een verbod op toeristenwinkels dat is ingevoerd door het vorige college, waarin de VVD zat? Sterker nog, Van der Burg was wethouder en een prominente ook.

Dus de VVD is hartstikke medeplichtig.

Een debat is wel op zijn plaats, want dit beleid wringt. Dat de gemeente het verbod op toeristenwinkels in de binnenstad heeft ingevoerd, is terecht. Geen Amsterdammer zit te wachten op nóg een Nutellashop.

Maar het zal niet de bedoeling zijn dat een viswinkel onder dit verbod valt. The Seafood Shop verkoopt aan toeristen, maar is geen toeristenval. Ook buurt­bewoners kopen hier hun vis.

Probleem is dat de gemeente geen onderscheid kan maken tussen een vis- en een Nutellawinkel. Dat houdt geen stand voor de rechter.

Winkels in de binnenstad kunnen niet meer draaien op bewoners alleen. Een eigenaar van een kaaswinkel vertelde mij dat er domweg te weinig Amsterdammers in zijn buurt wonen om voldoende omzet te genereren. De meeste huizen zijn verhuurd aan toeristen.

Verkoop aan toeristen is dus nodig om overeind te blijven voor de overgebleven buurt­bewoners. En daarmee riskeren winkeliers sluiting van hun zaak. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden