Binnenstad straks praktisch onpasseerbaar voor auto's

De binnenstad wordt vanaf dit voorjaar praktisch onpasseerbaar voor auto's. Door verschillende maatregelen is straks door het centrum nagenoeg geen autoverkeer meer mogelijk van oost naar west en andersom.

Centrumroutes in de ban Beeld anp

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) hoopt dat het centrum op deze manier bereikbaar kan worden gehouden houden voor auto's die er hun bestemming hebben en dat doorgaand autoverkeer op deze manier kan worden geweerd.

Daarnaast ontstaat er een ononderbroken voetgangersgebied tussen de Dam en CS.

Gelijktijdige ingrepen
Het gaat om drie ingrepen tegelijkertijd. De verwachting is dat de nieuwe situatie door de gelijktijdige ingreep voor alle verkeersdeelnemers sneller helder zal zijn.

Volgens een woordvoerder van Litjens wordt de verkeerscirculatie in het eerste jaar nauwkeurig gemonitord om te zien of er aanpassingen nodig zijn.

In de nacht van 25 op 26 mei wordt op de Nieuwezijds Voorburgwal vanaf het noorden eenrichtingsverkeer ingevoerd. Op dat moment worden ook de Prins Hendrikkade en de Paleisstraat 'opgeknipt'. Alleen fietsers mogen op de plek van de knip nog gebruikmaken van de rijbaan.

De knippen hebben veel gevolgen voor het autoverkeer dat naar de andere kant van de binnenstad probeert te komen.

Wie bijvoorbeeld vanaf het Rokin naar de Rozengracht wil, moet straks achter het Centraal Station langs.

Taxi's
Taxi's mogen wel over de Nieuwezijds in noordelijke richting blijven rijden, over de trambaan. Mochten zich echter problemen voordoen waarbij voetgangers, fietsers of openbaar vervoer in de knel komen, dan kan ervoor worden gekozen de taxi's hier minder ruimte te geven.

Taxi's blijken grootverbruikers te zijn van de beschikbare ruimte op de rijwegen in de binnenstad. Op de Nieuwezijds Voorburgwal passeren tijdens weekendnachten alleen al op de Martelaarsgracht elk uur honderd taxi's.

Hetzelfde geldt voor de Paleisstraat, maar hier krijgen de taxi's geen uitzonderingspositie: overdag zal de Paleisstraat ook voor hen verboden gebied zijn.

Meer ruimte
Litjens heeft eerder al gesteld dat het autoverkeer in het stadshart door de maatregelen met driekwart kan worden teruggedrongen. Hierdoor komt er meer ruimte voor voetgangers en fietsers en zouden trams gemakkelijker kunnen doorrijden.

De herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal stuit op grote bezwaren uit de buurt, bleek onlangs.

Volgens omwonenden zouden de straten onbereikbaar worden voor autoverkeer. Zij stelden dat de gemeente de maatregelen zou nemen om het vooral toeristen zoveel mogelijk naar de zin te maken.

Lees verder: Onrust over plan herinrichting Nieuwezijds Voorburgwal

Beeld Laura van der Bijl

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden