Column

Binnenkort moet je je ideeën bij de Action halen

Theodor HolmanBeeld Wolff

Gisteren was ik voor de laatste keer in Boekhandel Schreurs & De Groot. Een boekhandel waar van alles plaatsvond: lezingen, discussies, woordenwisselingen. Het was een salon. Een intellectueel vakantie-eiland voor de liefhebber.

De allerlaatste discussie verliep tussen Diederik Boomsma, gemeenteraadslid van Amsterdam voor het CDA en vertaler en inleider van het boek De Opstand van de Massamens van José Ortega y Gasset, en Paul Cliteur, filosoof hier te lande. Het onderwerp was de seculiere tijd.

Maken we het einde van die tijd mee? Stevenen we af op een groot conflict tussen christendom en islam? Is religie noodzakelijk?

Het was inzichtgevend om erbij te zijn. Ik kan de conclusies hier niet precies herhalen, maar ik werd er niet vrolijk van. Ik moest erg aan de woorden van Van Gogh denken: "We zijn vrolijk op weg naar de afgrond."

Boekhandel Schreurs & De Groot was de meest inspirerende boekhandel van Nederland en het is een groot verlies dat de eigenaars moesten stoppen omdat er te weinig boeken werden verkocht.

Een idee, een nieuw isme, een nieuwe stijl, een nieuwe manier van denken, begint altijd met een gesprek. Aan een café- of keukentafel. Of in een boekhandel. Dat gesprek groeit en groeit.

Zelfs een facet van zo'n gesprek kan uitgroeien tot iets moois. Bij Schreurs & De Groot zijn vele mooie inzichten ontstaan. Te veel zelfs om op te noemen. Je kunt ook niet precies zeggen wat er in die winkel is ontstaan, het heeft soms te maken met sfeer.

Die sfeer blijft nu achter in de lege winkel, in de lege boekenkasten.

Het is eigenlijk een tijd dat er weer salons moeten komen: bijeenkomsten waar mensen elkaar verhalen vertellen, opjutten, hun kwaliteiten kunnen laten zien. Op de televisie gebeurt het niet, de cafés zijn toeristencafés geworden, Facebook noch Twitter leent zich voor debat.

Ik wens overvloedige diners en drinkgelagen met interessante mensen. Waar de absolute vrijheid van mening heerst, omdat je pas tot een interessante opinie kunt komen als iedereen het zijne of het hare erover heeft gezegd.

Maar ik ben er somber over.

Met Schreurs & De Groot aan de Weteringschans is er weer een boekhandel verdwenen, terwijl boekhandels de mooiste winkels van de stad waren.

De mogelijkheid om ontdekkingsreizen in de boekhandel te maken, worden kleiner en kleiner.

Binnenkort moet je je ideeën bij de Action halen. Lekker goedkoop, dat wel.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden