BinckBank komt voor 424 miljoen in Deense handen

Opnieuw succes voor de Nederlandse fintech-industrie: Binckbank komt in Deense handen. Saxo Bank is bereid 424 miljoen euro te betalen voor de Amsterdamse webbank. 

null Beeld anp
Beeld anp

Onder Saxo wil Binckbank de successen uit zijn beginjaren weer terugvinden.

'Samen sterker' ronkt de website van Binck als klanten zich maandag willen verdiepen in de overname van hun beleggersbank, die zich 18 jaar profileerde als onafhankelijk.

Veel geruststelling wordt verder niet geboden: het samengaan heeft 'op korte termijn' geen gevolgen voor de activiteiten en de tarieven van Binck Bank.

Concurrentie
Het in 2000 opgerichte Binck doet alleen zaken via internet, aanvankelijk ook alleen in beleggingen. Binck en dochter Alex gelden als kraamkamer van de Nederlandse fintechsuccessen, die eerder dit jaar haar hoogtepunt bereikte met de beursgang van het Amsterdamse Adyen.

Mensen achter bancaire nieuwkomers als Ohpen, De Giro, Brand New Day, Blanco en Bux begonnen hun carrière allemaal bij Binck of Alex.

Onder druk van die nieuwe concurrentie en van grootbanken die het online Binckmodel kopieerden, draait Binckbank al een aantal jaren slecht. Zowel winst, omzet, als beheerd vermogen staan onder druk.

Het bedrijf is zich daarom aan het omvormen tot complete online bank inclusief spaarrekeningen en hypotheken. Dochter en voormalig rivaal Alex verdwijnt daarbij.

Chinees
Saxo, een online beleggersbank die qua omzet ruwweg drie maal zo groot is, betaalt bijna 35 procent meer voor een aandeel Binck dan dat het afgelopen vrijdag op de beurs waard was. De Denen financieren de overname deels uit een kapitaalinjectie van haar Chinese grootaandeelhouder Geely.

Het management van Binck staat achter de overname - geen wonder, want het bezit een flink pakket aandelen. Topman Vincent Germyns kan ruim 756.00 euro opstrijken uit de overeenkomst.

Bij Binckbank werken nu 579 mensen. Na de overname zullen in Amsterdam, waar het gezamenlijke hoofdkantoor voor 'midden Europa' komt, banen verdwijnen, 'zo veel mogelijk via natuurlijk verloop'. Er wordt een sociaal plan opgesteld en 'een deel' van het personeel krijgt een aanblijfbonus.

Na afronding van de overname verdwijnt Binck van de Amsterdamse beurs. Saxo wil de merknaam Binckbank in ieder geval drie jaar handhaven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden