Update

Bin Laden vond andere jihadisten 'amateuristisch'

De Verenigde Staten hebben documenten van de vorig jaar gedode terroristenleider Osama bin Laden vrijgegeven. Uit de brieven blijkt vooral de angst van Bin Laden dat al-Qaeda, de terroristische organisatie waar hij leiding aan gaf, door het wegvallen van verscheidene kopstukken te zwak zou zijn om te kunnen voortbestaan.

Redactie
Osama bin Laden. Beeld AFP
Osama bin Laden.Beeld AFP

Bin Laden was ook niet degene die aan het roer stond van de verschillende jihad-groeperingen over de hele wereld. Bin Laden was zelfs gefrustreerd over de 'onkunde' en het 'amateurisme' die hij bij deze groepen meende te bespeuren.

Dat blijkt uit documenten die vandaag door The Combatting Terrorism Center, een met privé-fondsen gesubsidieerd onderzoeksbureau van de Militaire Academie in West Point, online werden gezet (surf naar: http://www.ctc.usma.edu). Het gaat om 17 brieven in het Arabisch, die in totaal 175 pagina's omvatten.

'Op basis van 17 vrijgegeven documenten blijkt dat Bin Laden niet, zoals velen dachten, de daadwerkelijke grote leider was die aan de touwtjes trok van verschillende jihadistische groeperingen over de hele wereld', aldus de website. De onderzoeksgroep spelt Bin Laden overigens als Bin Ladin.

Bin Laden waarschuwde in de brieven ook voor vervreemding van moslims van de jihad en raadde aanslagen binnen de islamitische wereld af omdat hij vond dat door de onprofessionele aanpak te veel moslims het slachtoffer waren geworden. Zo weigerde Bin Laden onder meer om de Somalische terroristengroepering al-Shabaab te erkennen als lid van al-Qaeda wegens 'te incompetent leiderschap' en ook omdat ze de islamitische wetten 'te streng naleefden door bijvoorbeeld handen af te hakken'.

Ook keerde hij zich af tegen al-Qaeda-vertakkingen in Irak die volgens Bin Laden 'slecht communiceerden', waardoor missies vaak faalden en veel doden onder de lokale bevolking eisten.

Pakistaanse meisjes lopen voorbij het -deels gesloopte - huis in Abbottabad waar Bin Laden zich schuil hield. Beeld ap
Pakistaanse meisjes lopen voorbij het -deels gesloopte - huis in Abbottabad waar Bin Laden zich schuil hield.Beeld ap

Iran
Eveneens opvallend: volgens de documenten onderhielden al-Qaeda en Iran slechts 'zeer ongemakkelijke relaties', die voornamelijk neerkwamen op het onderhandelen over het vrijlaten van leden van al-Qaeda die in Iran gevangen zaten.

Bin Laden zou volgens de brieven ook trots zijn geweest op de veiligheidsmaatregelen die hij trof waardoor zijn gezin in relatieve vrijheid kon bewegen en zijn kinderen vrijelijk buiten konden spelen 'zonder dat een volwassene hen de mond moest snoeren'.

Het was gisteren precies een jaar geleden dat Osama in Pakistan door Amerikaanse commando's werd geliquideerd. In het huis waar hij werd doodgeschoten in de stad Abbottabad, werden ruim 6000 documenten gevonden. In de tot nu toe vrijgegeven documenten wordt niets in detail gezegd over mogelijke bondgenoten binnen de Pakistaanse regering die Bin Laden mogelijk onderhield. Persbureau AP vermoedt dat deze namen nog te precair zijn om publiek te maken.

De elite-troepen die het huis binnendrongen waren speciaal getraind op het herkennen van explosieven maar ook op het vinden van schriftelijk bewijsmateriaal. Volgens het West Point-rapport was het einde van de raid in Abbottabad het 'begin van een reusachtige analitische operatie' die mogelijk naar andere terrortisten zou kunnen leiden.

Dagboek
De Navy SEAL's troffen naast briefwisselingen tussen Bin Laden en zijn handlangers ook zijn handgeschreven dagboek aan. Te lezen is hoe Bin
Laden soms werd genegeerd door bevelhebbers in het veld als hij opdracht gaf Amerikaanse doelen te blijven aanvallen. De bevelhebbers zeiden dat hij het contact met de realiteit verloren was.

Bin Laden bleef tot het einde bezig met het beramen van aanslagen op Amerikanen, die niet altijd meer realistich waren. Zijn voornaamste doelwit waren hooggeplaatste figuren als president Barack Obama en legerleider David Petraeus. Een liquidatie van Obama zou er volgens Bin Laden toe leiden dat de Verenigde Staten in een enorme crisis terecht zouden komen.

Volgens één van Bin Ladens laatste brieven had de al-Qaeda-leider twee antwoorden op de zogenaamde 'Arabische lente'. Enerzijds wilde hij mensen die nog niet 'aangestoken' waren door het protest aanmoedigen om te rebelleren tegen de zittende machthebbers. Anderzijds bleef hij de noodzaak benadrukken om vanuit landen als Afghanistan de jihad te blijven exporteren naar de buurlanden.

undefined

De Twin Towers werden op 9 september 2001 tot as herleid. Beeld AFP
De Twin Towers werden op 9 september 2001 tot as herleid.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden