Bill Clinton kreeg volop geld uit Nederland

Clinton maakte donderdag de lijst met donateurs openbaar op aandringen van Barack Obama. Nu zijn vrouw Hillary Clinton de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, zou dat speculaties kunnen opleveren over haar onpartijdigheid. Foto EPA/Alex Hofford Beeld
Clinton maakte donderdag de lijst met donateurs openbaar op aandringen van Barack Obama. Nu zijn vrouw Hillary Clinton de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, zou dat speculaties kunnen opleveren over haar onpartijdigheid. Foto EPA/Alex Hofford

WASHINGTON/DEN HAAG - De liefdadigheidsinstelling van de Amerikaanse ex-president Bill Clinton heeft de afgelopen jaren volop geld ontvangen uit Nederland. Tot de donateurs behoorden onder andere prins Friso (tussen de 100.000 en 250.000 dollar) en presentator Pieter Storms (tussen de 10.000 en 25.000 dollar). De Nationale Postcode Loterij behoort zelfs tot de achttien belangrijkste geldschieters van de William J. Clinton Foundation.

Clinton maakte donderdag de lijst met donateurs openbaar op aandringen van Barack Obama. De ex-president incasseerde de afgelopen jaren veel geld van buitenlandse mogendheden als India en Saoedi-Arabië. Nu zijn vrouw Hillary Clinton de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, zou dat speculaties kunnen opleveren over haar onpartijdigheid. Door de openbaarmaking hoopt Obama die zorgen weg te nemen.

Prins Friso, die op de lijst wordt aangeduid als Friso van Oranje, bevestigde donderdag de donatie. Hij steunt de inspanningen van de stichting voor schonere energie en betere gezondheidszorg. Het precieze bedrag is niet bekend gemaakt, maar de prins heeft zeker meer dan een ton overgemaakt. Daarmee is hij guller dan iemand als Barbara Streisand, een oude bekende van Clinton. Friso doet wel onder voor regisseur Steven Spielberg, die meer dan een half miljoen doneerde.

Door de massale belangstelling voor de lijst liep de site van de Clinton Foundation donderdag herhaaldelijk vast. Uit een onderzoek van enkele tientallen pagina's van de in totaal 2922 pagina's tellende lijst kwamen meerdere Nederlandse geldschieters naar voren. Zo staat presentator en ondernemer Pieter Storms op de lijst met een donatie van ruim 10.000 dollar. Ook Shell maakte minstens een vergelijkbaar bedrag over.

De Nationale Postcode Loterij doneerde de afgelopen jaren tussen de vijf en tien miljoen dollar aan de stichting. Daarmee behoort de Nederlandse stichting samen met onder andere het koningshuis van Saoedi-Arabië tot de topdonateurs van de ex-president.

Op de donateurslijst prijkt verder de Noorse regering (vijf à tien miljoen), Michael Schumacher (idem), Bill en Melinda Gates (10 tot 25 miljoen), het Princess Diana Memorial Fund en de regeringen van Koeweit, Qatar, Brunei en Oman. In totaal heeft de stichting van Clinton sinds de oprichting in 1997 ruim 500 miljoen dollar binnengekregen. (FRANK HENDRICKX en HANS JACOBS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden