Bijval van Kamer voor wijzigen wetsartikel beledigen bevriend staatshoofd

Het pleidooi van VVD'er Joost Taverne om het wetsartikel te schrappen waardoor het beledigen van een bevriend staatshoofd niet meer strafbaar is, krijgt vrijdag bijval in de Tweede Kamer.

President Erdogan en komiek Böhmermann. Beeld anp
President Erdogan en komiek Böhmermann.Beeld anp

"Onze vrijheid van meningsuiting mag nooit door een buitenlandse leider zoals Erdogan ter discussie worden gesteld. Humor, satire, spot en belediging horen bij onze open en vrije samenleving'," aldus Taverne.

De VVD'er reageert op de ophef rond de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uitmaakte voor geitenneuker.

Op zijn beurt diende Erdogan een aanklacht in tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator. Taverne vindt het onbegrijpelijk dat de Duitse komiek voor zoiets vervolgd kan worden.

Majesteitsschennis
Humor hoort erbij, aldus het VVD-Kamerlid, dat denkt dat een buitenlands staatshoofd zich een volgende keer best beledigd zou kunnen voelen door een Nederlandse cartoonist. "Het kan niet zo zijn dat buitenlandse leiders met lange tenen via de rechter proberen onze grondrechten te ondermijnen." D66 vindt het "geen pas geven dat mensen nu kunnen worden vervolgd omdat ze een grap maken."

De partij werkt al langer aan een voorstel om dit artikel en het verbod op majesteitsschennis te schrappen. Ook SP en PVV willen van het wetsartikel af.

Artikel schrappen
"Iedereen die zich beledigd voelt, mag aangifte doen. Een apart haakje voor staatshoofden is helemaal niet nodig. We mogen onze eigen premier beledigen, dus waarom die van een ander land niet," aldus Ronald van Raak (SP).

De Groep Bontes/Van Klaveren kondigt aan dat binnenkort ook met een voorstel te komen om het bewuste artikel te schrappen. Jeroen Recourt (PvdA) vindt ook dat cabaretiers niet moeten worden vervolgd.

Hij wijst erop dat "iedere buitenlander, staatshoofd of niet, die zich vanuit Nederland beledigd voelt hier aangifte kan doen. Dan is het vervolgens aan het Openbaar Ministerie om er iets mee te doen. Dat is anders dan in Duitsland, waar de premier het OM moet aansporen om te vervolgen. In Nederland zal een situatie zoals in Duitsland niet voorkomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden