Bijstandsuitkering voor 7 van de 10 Somaliërs

Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland zitten in de bijstand en dat geldt ook voor ruim de helft van de mensen met de Syrische, Eritrese of Iraakse nationaliteit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar bijstandsuitkeringen, uitgesplitst naar nationaliteit.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar bijstandsuitkeringen, uitgesplitst naar nationaliteit. In de meeste gevallen gaat het om voormalige asielzoekers. Van de Polen die in ons land wonen, heeft nauwelijks iemand een bijstandsuitkering. Van de 12,8 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder zit 3 procent in de bijstand.

Van de 721.000 volwassenen die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten en wel in ons land wonen, zit een op tien (11 procent) in de bijstand. Eind vorig jaar ontvingen in totaal 481.000 mensen een uitkering op bijstandsniveau.

Meeste asielzoekers uit Syrië
Verreweg de meeste van deze uitkeringen (zo'n 400.000) gaan naar volwassen Nederlanders. Daarbij zitten ook mensen met een dubbele nationaliteit.

De grootste groep Somaliërs, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Iraniërs en Eritreërs zijn voormalige asielzoekers die relatief vaak in de bijstand zitten. Hun afstand tot de arbeidsmarkt is groot. Dat komt volgens het CBS omdat ze vaak een laag opleidingsniveau hebben, niet of nauwelijks Nederlands spreken en kampen met de gevolgen van oorlog of vervolging in hun eigen land.

Vorig jaar kwamen de meeste asielzoekers uit Syrië (8750), Eritrea (3835) en Irak (615).

null Beeld CBS
Beeld CBS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden