Reacties

(Bijna) iedereen is blij met de stip op de horizon van Rutte

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet heeft gekozen voor voorzichtige verlichting van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Hier verzamelen we alle reacties.

‘Noodsituatie in horeca is nog niet voorbij’

Ondanks de nieuwe regels zit voor veel cafés of restaurants een heropening er nog niet in, dus blijft de kans op faillissementen en banenverlies in de sector groot. Aanvullende steunmaatregelen blijven daarom nodig, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Voorzitter Robèr Willemsen is optimistisch: “Ik heb de stellige indruk dat het kabinet inmiddels duidelijk voor ogen heeft met welke gigantische financiële uitdagingen horecaondernemers te maken hebben. Als het aan ons ligt, gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken.”

Het kabinet kondigde aan dat horecagelegenheden vanaf 1 juni op terrassen weer gasten mogen ontvangen. Ook binnen zijn gasten weer welkom, mits ze hebben gereserveerd. Een maand lang geldt een maximum voor groepen van 30 personen, maar mogelijk versoepelt het kabinet die bovengrens naar 100 personen na 1 juli.

Blijdschap bij musea

De Museumvereniging is blij dat de 420 musea in Nederland hun deuren binnenkort weer kunnen openen. “Zij het in veel gevallen wel op op beperkte schaal,” aldus een woordvoerder. “Bij openluchtmusea zal de capaciteit waarschijnlijk dichterbij normaal liggen dan in het Anne Frank Huis, waar misschien maar een persoon tegelijk het Achterhuis binnen kan.”

Mensen die vanaf 1 juni een museum willen bezoeken dienen zich van te voren aan te melden om een plek te reserveren. De vereniging schat dat na de openstelling de musea nog altijd 50 tot 70 procent minder inkomsten hebben dan normaal. Normaal liggen de gezamenlijke inkomsten op ongeveer 10 miljoen euro per week.

Kappers: ‘We gaan mensen weer helpen zichzelf te worden’

Kappers mogen vanaf 11 mei weer open, mits ze zich aan strenge veiligheidsmaatregelen houden. Saloneigenaars reageren dolblij. “Wij zijn geluksbrengers, we gaan mensen weer helpen zichzelf te worden.”

De protocollen om klanten en kappers te beschermen zijn opgesteld door kappersbranchevereniging Anko en goedgekeurd door het kabinet. “We hebben enorme hygiënemaatregelen genomen,” zegt Gonny Eussen, woordvoerder van Anko. “Dit is eigenlijk het protocol dat we een tijd geleden al hebben voorgelegd om op een veilige manier weer open te kunnen gaan.” Lees verder.

‘Kabinet biedt veel ondernemers weer perspectief’

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet in meerdere stappen verschillende sectoren in de economie weer wil openstellen. Dit biedt veel ondernemers weer perspectief, zeggen ze in een eerste reactie.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer benadrukt dat het kabinet door gesloten sectoren weer op te starten de diepte en de kosten van de recessie vermindert. Maar volgens hem zijn de economische problemen niet van de baan. “Voor alle ondernemers die nog moeten wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd, zodat we zoveel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen.”

 VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Beeld ANP
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.Beeld ANP

Ouderenbonden blij met gefaseerd openen verpleeghuizen

Het kabinetsbesluit om bij wijze van proef in 25 verpleeghuizen de deuren weer te laten openen voor bezoek, wordt goed ontvangen door seniorenorganisaties. “Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen,” aldus directeur Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Er is meer behoefte aan contact, daarom dringen we er op aan dat dit besluit snel vervolgstappen krijgt in alle verpleeghuizen. Door bijvoorbeeld één vaste mantelzorger aan te wijzen die beschikking heeft tot mondkapjes en tests.”

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ouderenbond ANBO wijst ook op het belang van mondkapjes. “Wij vinden het belangrijk dat bezoekers op zijn minst mondkapjes dragen, want we moeten voorzichtig blijven met de gezondheid van kwetsbare ouderen en die van het zorgpersoneel. Een knuffel of kus zit er helaas nog steeds niet in.”

Fitnesscentra voelen zich genegeerd

De Vereniging Exclusieve Sportcentra voelt zich genegeerd omdat fitnesscentra van het kabinet hun deuren dicht moeten houden tot 1 september. Volgens voorzitter Han de Hair is zijn sector juist klaar om gereguleerd en gedoseerd zijn deuren te openen, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen.

De Hair wil het hier niet bij laten zitten en met de branche in actie komen. “Er is sprake van willekeur, want hoe valt het te verklaren dat grote concentraties mensen nu overal worden getolereerd, terwijl de vitaliteitsmotor van Nederland op slot blijft? Dat het middel erger is dan de kwaal zal pas blijken als het veel en veel te laat is.”

Pedicurebranche: ‘Mobiliteit begint toch bij de voeten’

Nu pedicurepraktijken weer hun deuren mogen openen, verwacht branchevereniging ProVoet een enorme toeloop van patiënten. Ron Verschuren van ProVoet: “Mobiliteit begint toch bij de voeten.”

Helemaal ‘up and running’ zullen de praktijken echter niet snel zijn, verwacht Verschuren. Pedicuren kunnen minder cliënten behandelen dan voorheen door gewijzigde werkmethodes die onder meer voorzien in vaker schoonmaken, legt hij uit. Ook verwacht hij problemen met de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen.

NOC*NSF: hier hebben sporters en clubs met smart op gewacht

Algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF is blij dat steeds meer volwassen sporters vanaf volgende week weer buiten bij hun club terechtkunnen. “Wij gaan nu in de komende dagen alle maatregelen nemen om, net als we dat voor kinderen en jongeren eerder deden, de verdere openstelling op een veilige manier mogelijk te maken.”

Dielessen hoopt dat sporters ook weer de ruimte krijgen om binnen te sporten, zoals in zwembaden. “Het perspectief dat we vanaf 1 september ook weer de competities - zij het zonder publiek - op mogen starten, geeft ons de hoop dat we na deze zomer een vrij groot deel van het oude sport-normaal weer terug zullen zien. Dat is ook fijn voor al die Nederlandse sportfans die hun favoriete sporters dan in ieder geval kunnen volgen bij hun wedstrijden.”

Dichthouden wc’s en douches op campings stuit op onbegrip

Wachten tot 1 juli met het openen van de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken is veel te laat, zegt directeur Geert Dijks van ondernemersorganisatie Hiswa-Recron. Dijks zegt ‘heel teleurgesteld’ te zijn en vindt dat de maatregelen hierdoor eerder zijn verzwaard dan verlicht. Hij had gehoopt dat de gemeenschappelijke campingruimtes een maand eerder open konden. “Hier is geen enkel overleg over geweest.”

De sanitaire gebouwen kunnen volgens hem gemakkelijk op een veilige manier open. Zo hebben sommige campings al aanpassingen gemaakt door bijvoorbeeld een aantal wc’s te sluiten en zijn er protocollen opgesteld.

Sauna- en wellnessbranche verbijsterd over plannen kabinet

“We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd,” zegt voorzitter Jos Keizer van de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven VNSWB.Er ligt een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen, zeker 10 vierkante meter per persoon en de 1,5 meter afstand is geen probleem. “We begrijpen het niet,” aldus Keizer.

Andere contactberoepen mogen wel weer beginnen terwijl er in de wellnessbranche ook gewoon masseurs werken. Restaurants mogen open maar die van ons niet, stelt de voorzitter. Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. “Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eersten gesloten en als laatsten weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen.”

Theaterkoepel kraakt kabinetsplan: goedkoper om dicht te blijven

“Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog?” reageert Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Volgens haar is het voor theaters goedkoper om dicht te blijven.

“Als het kabinet het belangrijk vindt dat er per 1 juni weer theaters opengaan, kan dat alleen als er ook compensatie komt. Na de vanavond bekend gemaakte maatregelen geldt dat des te meer,” aldus Mesters, die eerder woensdag nog de noodklok luidde. In een brandbrief aan het kabinet stelde ze dat een derde van de Nederlandse theater- en concertpodia die sinds 12 maart omzet mislopen, de zomer mogelijk niet halen. Met een extra subsidie van 55 miljoen euro zou dat te voorkomen zijn. Dat bedrag is bovendien nu alweer achterhaald. “We zullen het opnieuw moeten berekenen, want het gaat op deze manier duurder uitvallen,” zegt Mesters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden