Bijna grootste drugsvondst VS ooit: 30 ton wiet tunnel Mexico

De Amerikaanse federale politie heeft in en bij een smokkeltunnel onder de grens met Mexico rond de 30 ton marihuana gevonden. Dat hebben de autoriteiten gisteren gezegd. Het is een van de grootste vondsten in de Amerikaanse geschiedenis.

De aanzienlijke vangst. Beeld reuters
De aanzienlijke vangst.Beeld reuters

De tunnel onder de grens was 550 meter lang en verbond pakhuizen in San Diego en Tijuana met elkaar. De smokkelroute lag twaalf meter onder de grond en was uitgerust met verlichting en ventilatie en de vloer was voorzien van houten planken. Aan de Mexicaanse kant van de tunnel was zelfs een lift geïnstalleerd. 'Dit is een ongelofelijk efficiënte tunnel, bedoeld om grote hoeveelheden narcotica te verplaatsen', aldus Derek Benner van de Amerikaanse immigratie- en douanedienst.

Loods naast landingsbaan
De loods in Mexico lag naast een landingsbaan van de luchthaven van Tijuana. Elders in de straat was een kantoor van de federale politie gevestigd. In San Diego kwam de tunnel uit in een groot wit pakhuis met een lange rij laadplatformen voor vrachtwagens.

Steeds meer tunnels

De Amerikaanse autoriteiten hebben de bestrijding van drugssmokkel over land opgevoerd, waardoor drugsbendes zich steeds meer richten op de smokkel via tunnels. Sinds oktober 2008 zijn al meer dan zeventig tunnels onder de grens ontdekt. 'Als ze de grens niet boven de grond kunnen oversteken, dan proberen ze met een tunnel er onderdoor te komen', aldus de Amerikaanse openbaar aanklager Laura Duffy.

Meer megavondsten
Twee weken geleden namen de Amerikaanse autoriteiten ook al zeventien ton marihuana in beslag. Vorig jaar november werd in totaal 52 ton marihuana aangetroffen. Dat de vondsten allemaal aan het einde van het jaar plaatsvinden heeft volgens sommige Amerikaanse overheidsdiensten te maken met de oogsttijd.

Marihuana wordt begin oktober in Mexico geoogst, waarna de drugskartels met een voor boeren bekend probleem komen te zitten: hoe krijg ik mijn product snel bij mijn klanten? 'Het is een behoorlijke voorraad die de kartels moeten verplaatsen en ze moeten dat doen op de snelste en efficiëntste manier', aldus Benner. 'Het is net als met alle andere bedrijfstakken: je hebt een berg voorraad die je moet wegbrengen en die winst oplevert.'

Net klaar

Volgens de autoriteiten worden de smokkeltunnels meestal ontdekt als ze net voltooid zijn. De verhoogde activiteit rond een gebouw en het in bedrijf nemen van de tunnels trekken de aandacht en smokkelaars lopen vervolgens sneller tegen de lamp.

Het bouwen van een tunnel duurt tussen de zes maanden en een jaar. Met scheppen en pikhouwelen banen arbeiders zich langzaam een weg naar de andere kant van de grens. In sommige gevallen wordt er ook pneumatisch gereedschap gebruikt. Meestal blijven de mensen die de tunnels graven in de pakhuizen slapen totdat de tunnel voltooid is. In het Mexicaanse pakhuis bij de tunnel die dinsdag werd ontdekt lagen veel vuilnis en vuile lakens. Een keukentje was volgestouwd met tortilla's en sinaasappels.

Aangeklaagd

In de Verenigde Staten zijn in verband met de vondst van de enorme hoeveelheid marihuana zes personen aangeklaagd. Ze worden verdacht van samenzwering om marihuana te distribueren. In Mexico werden geen arrestaties verricht. Het is nog onduidelijk wie er precies achter de smokkel zit, maar volgens William Sherman van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA kan de toenemende aanwezigheid van het Sinaloa-kartel in Tijuana de verklaring zijn voor de grote vondst.

De bewuste tunnel. Beeld ap
De bewuste tunnel.Beeld ap
Een lift in de tunnel. Beeld ap
Een lift in de tunnel.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden