Bijna een op vijf hoogleraren is vrouw

Vrouwelijke hoogleraren zullen nog jaren een minderheid vormen, maar wel een steeds grotere. Uit de dinsdag verschenen Monitor Vrouwelijke Hoogleraren blijkt dat eind 2016 bijna een op de vijf Nederlandse hoogleraren vrouw was: 19,3 procent.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een jaar eerder was dit nog 18,1 procent. Deze 1,2 procentpunt groei is de sterkste in tien jaar, meldt het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren dat de monitor jaarlijks laat opstellen.

Op de Amsterdamse universiteiten is, hoewel minimaal, het percentage vrouwelijke hoogleraren ook lichtelijk gestegen. Op de Universiteit van Amsterdam wordt 23,2 procent van de leerstoelen bekleed door vrouwen. Op de Vrije Universiteit is dat 20,2 procent.

Trend
Als de trend doorzet in het gemiddelde tempo van de afgelopen tien jaar, zijn er pas in het jaar 2051 even veel vrouwelijke als mannelijke hoogleraren, aldus het netwerk.

Niet overal in de wetenschappelijke wereld neemt het aandeel vrouwen toe. Zo was in universiteitsbesturen 28,2 procent vrouw, bijna een procent minder dan in 2015. Het aantal vrouwelijke promovendi stagneert, terwijl wel meer mannen promoveren. Procentueel neemt het aandeel vrouwen daardoor af. Van alle promovendi was vorig jaar 57 procent man en 43 procent vrouw.

Oog voor hebben
De onderzoekers hopen dat universiteiten hier oog voor zullen hebben. "Daar waar de aandacht nu veelal ligt bij het omhoog brengen van de percentages van de vrouwen in de hoogste echelons van de wetenschap, is het zaak de beginnende wetenschappers - de toekomst - niet uit het oog te verliezen."

In totaal telt Nederland ruim 2600 hoogleraren, gemeten in fulltime-eenheden (fte's). Gekeken naar het aantal personen lag het aandeel vrouwen eind 2016 iets lager dan wanneer alleen naar fte's wordt gekeken: 18,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden