Bijna één op de drie artsen ooit seksueel geïntimideerd

Bijna dertig procent van de artsen, coassistenten en geneeskundestudenten heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt op de werkvloer en tijdens de opleiding.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat gaat van seksueel getinte opmerkingen, ongepaste grapjes, ongewilde aanrakingen tot het sturen van foto's en teksten en het dwingen tot seks. De meeste meldingen komen van coassistenten.

Ruim tachtig procent van de vrouwelijke artsen meldt dat het grensoverschrijdende gedrag werd begaan door een man die meestal hoger in de hiërarchie stond.

Dit blijkt uit de enquête #MeToo: Artsen gaan niet vrijuit die Medisch Contact afgelopen voorjaar hield onder 3098 artsen en 440 coassistenten en geneeskundestudenten. 942 geënqueteerden hadden grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

null Beeld JdN/Het Parool
Beeld JdN/Het Parool

De meeste meldingen gaan over ongepaste grapjes en opmerkingen. Een arts: "Toen ik aan een assistente vertelde dat ik aan vakantie toe was, zei een langslopende collega dat ik me thuis gewoon even moest laten nemen door mijn echtgenoot."

Rectaal toucher
Meer dan de helft maakte ongewenste aanrakingen mee. Een arts vertelt dat een huisartsopleider tijdens haar coschap voorstelde een "rectaal toucher" op hem te oefenen. "Ik heb een officiële klacht ingediend bij de opleiding. Na onderzoek bleek het al eerder te zijn gebeurd, maar door zijn machtspositie durfde niemand er officieel iets mee te doen."

Negen procent kreeg teksten of afbeeldingen via social media of mail toegestuurd. "Een collega-waarnemer vroeg mijn mailadres voor overleg over diensten. Vervolgens stuurde hij me foto's van zijn erectie."

Melding
Slechts een klein deel van de artsen en studenten, minder dan tien procent, meldde het voorval bij een leidinggevende. Minder dan drie procent nam contact op met een vertrouwenspersoon of deed melding bij een instantie. Twee personen deden aangifte bij de politie. In de meeste gevallen waren er geen getuigen bij.

Een arts die werd aangerand door de baas van de vakgroep baalde later dat zij geen actie had ondernomen. "Iedereen wist van zijn gedrag maar niemand trok erover aan de bel. Ik verwijt dat ik de situatie heb laten voortduren, ook voor vrouwen die tot op de dag van vandaag onder hem werken."

Deurkruk pijpen
Een leidinggevende vertelt dat zij één keer melding deed voor een vrouwelijke collega. "Zij was in de koffiekamer, een mannelijke collega doet de deur dicht en gaat vervolgens de deurkruk pijpen en vraagt: 'Doe je dit ook weleens bij je vriend?'"

De vertrouwenscommissie besloot na een gespek met de arts het er bij te laten. "Misschien een verstandige keuze. Je kunt ook voor jezelf veel kapotmaken," aldus de leidinggevende.

Van alle geënqueteerden geeft vier procent aan zich zelf ook schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Een basisarts bij de chirurgie: "Het was gegeten of gegeten worden. Deed je niet mee, dan paste je er niet tussen." De artsenfederatie KNMG werkt momenteel de gedragsregels met daarin seksueel overschrijdend gedragingen verder uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden