Interactieve kaart

Bijna driekwart Amsterdamse 55-plussers verlaat WW zonder werk

Meer dan de helft van alle 55-plussers die werkloos worden, vindt geen baan meer voordat de WW-periode afloopt. In de regio Amsterdam is dat zelfs iets meer dan 72 procent. Daarmee bungelt de regio, samen met Haaglanden, onderaan de lijst.

In de grootstedelijke gebieden in de randstad zijn de baankansen voor oudere werklozen het slechtst. Beeld anp
In de grootstedelijke gebieden in de randstad zijn de baankansen voor oudere werklozen het slechtst.Beeld anp

Dat blijkt uit een analyse van dataplatform LocalFocus op basis van cijfers die het UWV heeft verstrekt. In Groot-Amsterdam, een regio die naast de stad bestaat uit nog zeven omliggende gemeenten, hebben iets meer dan drieduizend van de in totaal 10.596 55-plussers in de WW in de periode 1 januari 2013 en 1 november 2015 werk gevonden. Dat is amper 29 procent.

39 procent stroomde uit omdat de maximale duur van de WW bereikt was; iets meer dan 32 procent stroomde uit om een andere reden, bijvoorbeeld omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt of omdat ze arbeidsongeschikt werden verklaard en daardoor doorstroomden naar de Ziektewet.

Randstad
In de grootstedelijke gebieden in de Randstad zijn de baankansen voor oudere werklozen het slechtst. Haaglanden scoort nog iets slechter dan Groot-Amsterdam met 27,8 procent van de oudere WW'ers die een baan vinden voordat de uitkering stopt. De andere grootstedelijke regio's scoren (iets) beter dan Amsterdam.

In landelijke, agrarische gebieden, onder andere Noord- en Oost-Nederland, Noord-Limburg en Zeeland, zijn de kansen op uitstroom naar werk vanuit de WW nog het best, hoewel het ook daar weinig hoopgevend is. In Drenthe, de best scorende regio van Nederland, komt 49,9 procent weer aan de slag voordat de uitkering stopt.

Concurrentie
Volgens het UWV ontstaan de grote verschillen door de vergrijzing buiten de Randstad. Daar trekken kansrijke jongeren veelal weg. Hierdoor blijft er een grotere kans op werk voor de oudere werkzoekende. In de Randstad is juist meer concurrentie op de arbeidsmarkt, waardoor oudere werkzoekenden vaak het onderspit delven.

Uit een vorig jaar gepubliceerd rapport van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat naarmate de leeftijd toeneemt, de kans op uitstroom naar werk afneemt. De nu vrijgegeven cijfers bevestigen die trend.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden