Bijna anderhalf jaar gezeul met ouderen

Ruim een derde van alle verzorgingshuizen moet binnen anderhalf jaar sluiten. In Amsterdamse verzorgingshuizen zullen circa tweeduizend plaatsen verdwijnen, voorspelt wethouder Eric van der Burg.

Verzorgingshuizen Hervorming AWBZ moet vóór 2015 afgerond zijn Beeld Klaas Fopma - www.klaasfopma.nl
Verzorgingshuizen Hervorming AWBZ moet vóór 2015 afgerond zijnBeeld Klaas Fopma - www.klaasfopma.nl

Het kabinet wil dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. De drempel voor een plaats in een verzorgingshuis wordt vanaf 2015 veel hoger.

Het is allemaal onderdeel van de hervorming van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), waarbij de gemeente de verantwoordelijkheid krijgt voor de zorg aan huis. Deze bezuinigingsmaatregel moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd, maar de gemeente Amsterdam en de zorginstellingen zijn druk in de weer met alle voorbereidingen voor deze gigantische operatie, die in recordtempo (vóór 1 januari 2015) moet worden afgerond.

Zo heeft Amsta bekendgemaakt dat de locaties Amsteldijk en Wittenberg dichtgaan. Amstelring zal waarschijnlijk Sint Jacob, een deel van De Drie Hoven en het Willem Dreeshuis sluiten. Zeker honderden ouderen zullen moeten verhuizen. Een en ander zal vier- tot vijfduizend banen kosten.

'Het is een heel ingewikkelde puzzel,' zegt Van der Burg, die als wethouder over deze materie gaat. 'De gehele operatie zal de zorginstellingen ook veel geld kosten. Ze komen dan wel met een opnamestop, maar kunnen niet zeggen: twee bewoners minder is twee medewerkers minder. De receptionist blijft gewoon zitten.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden