Update

Bijna alle poortjes metro dicht voor chip

Door de komende periode nog meer deurtjes te sluiten, wil het GVB de reiziger duidelijk maken dat de ov-chipkaart eraan komt en dat ze er snel een moeten kopen. Foto ANP Beeld
Door de komende periode nog meer deurtjes te sluiten, wil het GVB de reiziger duidelijk maken dat de ov-chipkaart eraan komt en dat ze er snel een moeten kopen. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in AMsterdam sluit vanwege de invoering van de ov-chipkaart, 27 augustus, vanaf vandaag bijna alle metropoortjes.

Om de invoering in goede banen te leiden, zet het bedrijf honderden extra medewerkers in.

De ov-chipkaart vervangt de strippenkaart eind augustus definitief in het metrostelsel. Halverwege de maand kunnen reizigers met een strippenkaart de metro alleen nog bereiken via de brede poortjes voor invaliden. In Amsterdam gebruiken momenteel al ruim 400.000 reizigers een ov-chipkaart.

Nu is nog een kwart van de poortjes open. Door steeds meer deurtjes te sluiten, wil het GVB duidelijk maken dat de ov-chipkaart eraan komt en dat reizigers er snel een moeten kopen. In tram, bus en trein is de strippenkaart nog wel geldig.

Honderden medewerkers van het vervoerbedrijf zullen de reizigers de komende weken uitleg geven over het gebruik van de nieuwe kaart. Op de dag voor, tijdens en na de invoering zullen tussen de zes- en zevenhonderd medewerkers reizigers te woord staan; ook kantoorpersoneel wordt ingezet.

Om te voorkomen dat ze na 27 augustus een dubbel tarief moeten betalen, heeft het GVB een aparte regeling getroffen voor de rond de 15.000 busreizigers uit Flevoland, Gooi en Eemland of Utrecht. Zij moeten hun strippenkaart laten afstempelen tot de eindbestemming, maar krijgen in ruil daarvoor een kaartje voor de metro. Reizigers die in de trein met hun strippenkaart reizen, kunnen het dubbele tarief terugkrijgen van het GVB.

De chipkaart is de afgelopen tijd bron van veel problemen geweest. Reizigers beklagen zich over kwaliteit en prijs van losse kaartjes, de enige die in bus en tram zelf verkrijgbaar zijn. Met de wegwerp-ov-chipkaart kunnen ze niet meer overstappen op andere maatschappijen. Het GVB denkt dat maar weinig reizigers binnen Amsterdam dat doen. (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden