Bijna 8000 leerlingen hebben nog geen juf of meester

7900 kinderen weten nog niet wie hun meester of juf zal zijn komend jaar. Basisscholen hebben nog 315 openstaande vacatures.

Lorianne van Gelder
In Amsterdam werd afgelopen half jaar 182 keer een klas naar huis gestuurd omdat er geen juf of meester was. Beeld ANP
In Amsterdam werd afgelopen half jaar 182 keer een klas naar huis gestuurd omdat er geen juf of meester was.Beeld ANP

Basisschooldirecteuren worstelen met vervanging. Waar de hoop was dat het lerarentekort zou minderen, loopt het in gelijke pas met de voorspellingen. Volgens BBO, het bestuurlijk overleg van 35 basisschoolbesturen in de stad, weten nog bijna 7900 leerlingen niet wie er komend jaar hun juf of meester is.

Op basis van vacaturesites en inschattingen van arbeidsmarktbureau Centerdata zijn er nog ruim 300 openstaande vacatures voor juffen en meesters in de stad. Bovendien loopt het probleem alleen maar op, ondanks de inspanningen van schoolbesturen en gemeente. Voor 2023 wordt een tekort van vijfhonderd leerkrachten voorspeld, wat betekent dat 15.000 leerlingen dan geen leerkracht hebben.

Petitie
Wie het onderwijs in wil, heeft zo goed als een baangarantie. Het aantal onderwijsbanen in Amsterdam groeit volgens het UWV twee keer zo hard als elders in het land.

Woensdag wordt een petitie aan onderwijswethouder Marjolein Moorman aangeboden waarin wordt opgeroepen nog meer te doen om het lerarentekort aan te pakken. Het document is door ruim tienduizend mensen ondertekend.

Oplossingen baten nog niet
De gemeente presenteerde de afgelopen maanden een keur aan maatregelen om het lerarentekort aan te pakken, van bonussen om in het laatste jaar van de studie voor de klas te gaan staan tot 100 woningen voor startende leraren, een hogere reiskostenvergoeding en extra steun aan zij-instromers. Het heeft nog niet mogen baten.

De website lerarentekortisnu.nl registreerde een half jaar lang alle oplossingen die basisscholen hadden om zieke of afwezige leraren te vervangen. Voor Amsterdam zijn de cijfers schokkend. Afgelopen half jaar werden 15.000 leerlingen naar huis gestuurd. Ook stond 377 keer een onbevoegde voor de klas en werd 445 keer een klas verdeeld over andere klassen.

7500 euro voor een vervanger
Basisschooldirecteur Bart Vervoort van de Bijlmerhorst heeft 'regelmatig hoofdpijn' van het tekort. Hij staat voor de opgave om plotseling voor de zomer nog twee leerkrachten te vinden. "Maar waar haal ik ze vandaan? Ze zijn op." Hij heeft nog geen klassen naar huis hoeven sturen, maar is wel vaak zelf de meester van dienst.

Uitzendbureaus bieden vervangers aan, maar voor bedragen van soms 7500 euro voor bemiddeling. Vervoort hoopt dat de maatregelen van de gemeente zoden aan de dijk zetten, maar pleit ook voor hogere salarissen en hulp bij het kopen van woningen. Want, zoals de schoolbesturen blijven zeggen. "Het is niet het probleem van het onderwijs, het is een probleem voor heel Amsterdam."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden