Bijna 30 procent van de Amsterdammers heeft schulden

Bijna dertig procent van de Amsterdammers kampt met schulden, de hypotheek niet meegerekend.

Schulden zijn een groot probleem in deze stad, concludeert wethouder Arjan Vliegenthart. Beeld anp
Schulden zijn een groot probleem in deze stad, concludeert wethouder Arjan Vliegenthart.Beeld anp

Vooral jongeren kunnen de rekening niet meer betalen: meer dan de helft heeft een schuld van gemiddeld 5890 euro, blijkt uit het jaarrapport Schuldhulpverlening van de gemeente, waarover de raad zich dinsdag buigt.

In totaal heeft 56 procent van de 18 tot 27-jarigen een schuld. Vijftien procent kampt zelfs met risicovolle schulden, dit betekent dat zij meer dan drie betalingsachterstanden hebben, de huur niet meer kunnen betalen of vijf keer paar jaar voor meer dan 250 euro rood staan.

Groter geworden
"Schulden zijn een groot probleem in deze stad," concludeert wethouder Arjan Vliegenthart (Werk en Inkomen).

Volgens hem zijn de problemen in de loop der jaren alleen maar groter geworden. In de jaren negentig waren schulden voornamelijk het gevolg van te hoge uitgaven. De aankoop van een nieuwe televisie of auto bijvoorbeeld. "Toen kon je nog zeggen; eigen schuld, dikke bult. Maar nu niet meer, want de meeste hedendaagse schulden komen doordat veel mensen een te laag inkomen hebben voor hun leven in de stad."

Zuidoost
De huren in Amsterdam zijn bovengemiddeld gestegen. Daar komen de gevolgen van landelijke maatregelen bij, zoals een hoger eigen risico en de kostendelersnorm. "Schuld is een veelkoppig monster," aldus Vliegenthart.

In Zuidoost is de concentratie van Amsterdammers met schulden het hoogst, blijkt uit gegevens van het Bureau voor Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam.

In Bijlmer Centrum heeft zelfs meer dan de helft van de inwoners een schuld. In delen van Noord, zoals Buikslotermeer en rondom het Waterlandplein, kampt bijna vijftig procent van de bewoners met schulden. In de Watergraafsmeer is het aantal Amsterdammers met schulden het laagst, maar nog altijd twaalf procent.

Speciale aanpak
Amsterdam probeert de schulden onder inwoners terug te dringen met een speciale aanpak, die in 2014 is gestart. De gemeente zorgt voor meer voorlichting en probeert Amsterdammers met schulden in een vroeg stadium op de sporen. Hulpverleners werken beter samen.

Inmiddels komen minder mensen terecht in de schuldhulpverlening. "Wij kunnen ons in Amsterdam niet veroorloven te falen," zegt Vliegenthart. Hij wil dit jaar vooral werk maken van de doorloopsnelheid in de hulpverlening. Mensen lopen te lang rond met schulden. "We moeten hen sneller perspectief bieden op een schuldenvrij leven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden