Bijna 100 nieuwe ebola-lijken in Sierra Leone

Hulpverleners die de afgelopen drie dagen van huis naar huis zijn getrokken in Sierra Leone, hebben daar 92 doden aangetroffen. Ook zijn zeker 56 nieuwe ebola-infecties geconstateerd. Dit heeft de gezondheidsdienst van het West-Afrikaanse land vandaag laten weten.

Redactie
Lege straten in Freetown, Sierra Leone tijdens een driedaags straatverbod om de verspreiding van Ebola te voorkomen. Beeld ap
Lege straten in Freetown, Sierra Leone tijdens een driedaags straatverbod om de verspreiding van Ebola te voorkomen.Beeld ap

De regering in Freetown had alle 6 miljoen inwoners van het land bevolen drie dagen thuis te blijven om verspreiding van de ziekte de kop in te drukken. Ook kregen hulpverleners zo de mogelijkheid huisbezoeken af te leggen om voorlichting te geven en lijken op te halen. De meeste inwoners hebben zich tot nu toe gehouden aan de maatregel.

De 'lockdown' wordt zeer waarschijnlijk verlengd. Het hoofd van het EHBO-centrum, Stephan Gaojia, zei dat hulpverleners nog niet alle inwoners hebben gezien. Zo is het werk in grote steden als Freetown en Kenema nog niet klaar. Gaojia sprak vandaag met president Ernest Bai Koroma over verlenging van de lockdown. Ruim 30 duizend hulpverleners zijn op de been om iedereen te onderzoeken en voor te lichten over ebola.

Schuilhouden
Hoewel Gaojia spreekt van een 'groot succes' is niet iedereen te spreken over de ingrijpende maatregel. Zo is Artsen Zonder Grenzen bang dat ziektegevallen juist niet worden opgemerkt, omdat mensen zich schuilhouden.

In West-Afrika zijn tot nu toe ruim 5.300 mensen besmet met ebola. De epidemie heeft al aan zeker 2.630 mensen het leven gekost, van wie 562 in Sierra Leone. De andere doden vielen vooral in Guinee en Liberia.

Een vrijwilliger deelt zeep uit in Freetown, Sierra Leone. Beeld ap
Een vrijwilliger deelt zeep uit in Freetown, Sierra Leone.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden